Index Vakbarát Hírportál

Védőoltással az elhízás ellen

2012. július 18., szerda 11:08

A súlytöbblettel bajlódó emberek koplalókúrák, diéták és gyógyszerek segítségével igyekeznek megszabadulni a túlsúlytól, de ezek hatékonysága világszerte megkérdőjelezhető. Épp ezért keltettek feltűnést egy tudományos vizsgálat adatai, amely szerint a túltápláltsággal előidézett kövérséget védőoltással eredményesen lehet kezelni. Az Egyesült Államokban minden harmadik felnőtt kövér, és a súlytöbblet már gyermekkorban kezd kialakulni. A helyzet Magyarországon sem sokkal jobb: minden ötödik magyar felnőttnek van súlyfölöslege.

Ha a túlsúlytól oltással lehetne megszabadulni, az nagyobb közegészségügyi előnyt jelentene, mint az influenza járvány elleni vakcina. Keith N. Haffer, az amerikai Braasch Biotech cég vezető kutatója a Journal of Animal Science and Biotechnology című szakfolyóiratban tette közzé tudományos eredményeit, amelyek szerint megfelelő oltással, hizlaló koszt ellenére is megbízható súlycsökkenést lehet elérni. A terv szépséghibája, hogy a módszer hatékonyságát egyelőre csak kísérleti egereken bizonyították, jóllehet a megfelelő szabadalmi hivatalhoz a cég már benyújtotta az eljárás jogi védelmét biztosítani kívánó kérelmet.

A szomatosztatin olyan hormon, amely a szervezetben gátolja a növekedési hormon és az inzulinszerű növekedési faktor hatását. Az utóbbiak fokozzák az anyagcserét, és ezáltal súlycsökkenéshez vezetnek. Az új módszer lényege az, hogy olyan módosított szomatosztatint adnak be injekció formájában, amely a természetes szomatosztatint ellenanyagok termelése útján fékezi. Így a növekedési hormon és az inzulinszerű növekedési faktor hatása érvényesülhet, és a testsúly csökken.

A kutatólaboratórium munkatársai két, tíz-tíz hím egérből álló csoportot hizlaltak nyolc héten keresztül zsírban gazdag táplálékkal. A kövér rágcsálók egy csoportját ezután beoltották a módosított szomatosztatinnal, a másik csoport tagjai pedig konyhasóoldatot kaptak kontroll injekcióként. Az injekciózást a 22. napon megismételték, és az egerek ugyanazt a hizlaló kosztot ették hat héten keresztül. A kísérleti anyaggal kezelt egerek súlya tíz százalékkal csökkent, miközben a hormonszintjük nem változott, a sóinjekció ellenben nem gátolta a további hízást.

Rovatok