Index Vakbarát Hírportál

Az anyatej a legjobb agyserkentő

2012. július 25., szerda 11:53

Elméleti és állatkísérletes adatok alapján kutatók úgy vélték, hogy az újszülöttek szellemi fejlődéséhez az anyatejnél is jobb táplálékot lehet készíteni. Egészséges csecsemők vizsgálata viszont azt igazolta, hogy az anyatej az a babatápszert, amely a legjobb hatással van az agyra.

A tápszeripar már régóta igyekezett tehéntejből is elfogadható minőségű babatápszereket készíteni, a tudományban dolgozók pedig ezt megpróbálták még tovább tökéletesíteni. Fölvetődött, hogy a szójatej bizonyos alkotóelemei olyan kémiai összetételűek, hogy fokozhatják az újszülöttek testi és szellemi fejlődését. A szakemberek ilyen csecsemőtápszereket is létrehoztak, használatuk pedig népszerűvé vált egyes országokban.

Tehéntej, szójaital, anyatej

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kutatócsoportja jelentős összeget költött arra a vizsgálatra, melyben egészséges újszülöttek szellemi fejlődését tanulmányozták a legkorszerűbb módszerekkel. A kicsinyek anyatejet, tehéntejből készült tápszert vagy szójafehérjékkel gazdagított babatápot kaptak egyéves korukig.

A vizsgálatban 131 újszülött kizárólag anyatejet szopott, ugyanannyi babát tejből összeállított tápszerrel, a harmadik csoport tagjait pedig a tudományosan elkészített szójaitallal táplálták. A részletes babafejlődési vizsgálatok a harmadik, hatodik és kilencedik hónapban történtek, mindenkinél azonos módon. A kutatók arra is figyeltek, hogy az eredmények összehasonlításakor megnézzék, van-e különbség a babák szellemi fejlődése során a lányok és a fiúk között, illetve számít-e a születési súly, a bőrszín, a fejkörfogat vagy az anya intelligenciahányadosa.

Ugyan jelentős különbség a háromféleképp táplált babák között nem volt, azonban az anyatejes kicsik valamivel jobb eredménnyel szerepeltek már a hatodik és a kilencedik hónapos korban. A második helyre a tehéntej alapú tápszer került és a harmadik hely jutott a szójatejjel készült új készítménynek. Ezek az eredmények összhangban vannak azokkal, amelyek rámutatnak, hogy a szoptatás jótékony hatással van a gyermek kognitív képességeinek fejlődésére. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mindhárom vizsgált csoport fejlődési mutatói a normális értékeken belül voltak, és az anyatejjel táplált gyermekek, valamint a tápszerrel táplált kicsinyek közötti különbség igen kicsi volt.

Rovatok