Index Vakbarát Hírportál

Injekcióval gyógyítható lehet a vakság

2012. július 26., csütörtök 12:08

Amerikai tudósok sikeresen visszaállították egy vakon született egér látását. A kutatók azt remélik, hogy a vegyület továbbfejlesztett verziójával segíthetnek az örökölt és korral járó vakságban szenvedő embereken is. Az AAQ nevű vegyület átalakítja a retinában található vak sejteket úgy, hogy azok érzékeljék a fényt.

A készítményt olyan, genetikailag módosított egereken tesztelték, amelyek vakon születtek. Azután, hogy egy kis mennyiséget befecskendeztek az AAQ-ból az állatok szemébe, a kutatók sikeresen megerősítették, hogy az egereknél visszaállt bizonyos fokú fényérzékenység.

Az egerek pupillái erős fény hatására összehúzódtak, és az állatok megpróbálták elkerülni a fényt. Ez egy tipikus viselkedés a rágcsálóknál, ami lehetetlen, ha az állat nem lát. A kutatást vezető Richard Kramer, a University of California at Berkeley professzora úgy gondolja, ez a megközelítés jobb lehet, mint az elektronikus csipek vagy a génterápia.

„Az előnye az, hogy egyszerűen kémiai alapokon nyugszik, ami azt jelenti, hogy megváltoztathatod a dózist és kombinálhatod más terápiákkal is, sőt egyszerűen elhagyható, ha nem jó az eredmény”. A kutatók már tesztelik a továbbfejlesztett változatot, ami pár óra helyett pár napra aktiválja a neuronokat.

Rovatok