Index Vakbarát Hírportál

A szemükkel írhatak a bénult emberek

2012. július 27., péntek 16:30

Újra esélyt adhat a kommunikációra a súlyos izomsorvadásban szenvedő, vagy más okból lebénult embereknek az a módszer, amit a párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem munkatársai dolgoztak ki. Jean Lorenceau és csapatának a szem finom motoros mozgásait figyelő alkalmazásával ugyanis lehetővé válik egy, a kézírásra nagyon hasonlító, de a szemmel megvalósított írás.

Lorencaeu szerint sikerült bebizonyítani, hogy az általános nézet ellenére az ember képes a szem egy bizonyos szintél finomabb mozgásait is tudatosan irányítani, és némi gyakorlás után akár a betűk leírása sem nehéz feladat.

A tudósok szerint bár a módszer sokat hozzáadhat a szemmel irányított számítógépekkel kapcsolatos kutatásokhoz, a fő cél az, hogy a szemmel történő írást, esetleg rajzolást tökéletesítsék, hiszen sokkal hatékonyabb és személyesebb, ha a kommunikáló emberre bízzuk, mit akar mondani, minthogy arra kényszerítjük a beteget, hogy egy menüből válassza ki az előre meghatározott jelek valamelyikét.

A fejlesztés legnagyobb áttörése az a megoldás, amivel a szem úgynevezett szakkádikus mozgását áthidalják a szakemberek. A szakkád olyan gyors szemmozgás, ami többek között azt a célt szolgálja, hogy a fixáció a látóterünk egyik pontjáról minél hamarabb eljusson a másikba. Ezt az amúgy a látásunk működését szolgáló, ugráló mozgást bárki maga is meg tudja figyelni, például olvasás közben, vagy ha megpróbálja a fejének mozdítása nélkül végighúzni a tekintetét a monitor tetején. Ez az ugráló szemmozgás, ami egyébként az emberi test által produkált leggyorsabb mozdulatok egyike, megakadályozza a folyóíráshoz szükséges folyamatos, finom szemmozgást, Lorenceau azonban egy véletlen felfedezés során jött rá a megoldásra: ha mozgó tárgyat figyelünk, a szemünk átvált folyamatos mozgásra. A most kidolgozott módszer egy gyorsan villogó képernyőt használ, amit az agy mozgó tárgyként azonosít. A szerkezet minden egyéb alkatrésze már ismert technológiákat használ ki, a szemmozgás érzékelésére használt kamerarendszer sem friss fejlesztés.

Bár a találmány elsősorban a lebénult emberek kommunikációjának elősegítését célozza, Lorenceau szerint érdekes kísérlet lenne, ha sportolókat és művészeket is megtanítanának a szerkezet használatára.

Rovatok