Index Vakbarát Hírportál

Természetes védelem a veszettség ellen

2012. augusztus 2., csütörtök 15:35

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a veszettséggel szemben természetes ellenálló képességet alakítottak ki magukban a Peruban, az Amazonas vidékén élő népesség egyes tagjai. A kutatók az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene legújabb számában tették közzé az esetről szóló tanulmányt.

A veszettség (Rabies lyssa) fertőző betegség, amely halálos veszélyt jelent azokra, akik nem oltották be magukat ellene. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 55 ezer emberéletet követel a betegség minden évben. Az Egyesült Államokban és Kanadában a denevérharapáshoz kapcsolódik a legtöbb haláleset, az utóbbi években azonban Ausztráliában, Latin-Amerikában és Nyugat-Európában is elszaporodtak a hasonló esetek. A betegség lappangási ideje egy hét és egy év között van, a kór első tünetei általában a láz és a harapás helyén jelentkező szúró fájdalom, majd agy- és gerincvelő-gyulladás fejlődik ki. A halál oka agyvérzés, szívroham, de akár izombénulás is lehet.

Az immunrendszer véd a betegség ellen

A kutatók az Amazonas-vidék északi részén, két izolált közösségben végezték a vizsgálatokat, ahol gyakoriak a vérszopó denevérek (Desmodontinae) harapásaival kapcsolatos halálesetek. A kutatócsoport tagjai hatvanhárom személytől vettek vért; közülük hétnél találták meg a veszettség vírusát közömbösítő antitesteket. A hét személy közül csupán egy számolt be arról, hogy kapott védőoltást, hatan viszont azt vallották, hogy sohasem oltották be őket a veszettség elleni vakcinával. Most először merült fel, hogy a szervezet természetes ellenálló képessége legyőzheti a betegséget.

„A veszettség a fertőzések túlnyomó részében kezelés nélkül halálos. Mindazonáltal vizsgálataink arra utalnak, hogy kialakulhat valamilyen természetes védekezés vagy fokozott immunválasz olyan népesség körében, amely állandóan ki van téve a fertőzés veszélyének. Ez azt jelenti, hogy olyan újfajta, hatékony terápiát dolgozhatunk ki, amely életeket menthet azokon a területeken, ahol a veszettség az állandó halálokok közé tartozik” – hangsúlyozta Amy Gilbert, a tanulmány vezető szerzője, az Amerikai Járványügyi Hatóság kutatója.

Rovatok