Index Vakbarát Hírportál

Megbukott az intravénás Alzheimer-vakcina

2012. augusztus 7., kedd 10:59

Az Alzheimer-kór elleni vakcinán két nagy gyógyszeripari vállalat dolgozott, de mivel a kezelés klinikai próbái sikertelennek bizonyultak, felhagytak a klinikai tesztekkel. A Pfizer és a Johnson and Johnson gyógyszercég hétfőn jelentette be elhatározását.

A humán klinikai kipróbálás azt mutatta, hogy a bapineuzumab hatóanyag intravénásan adva nem működött jobban az enyhe-közepes stádiumú Alzheimer-kóros pácienseknél, mint a placebo. A szert a gyógyszeripari fejlesztők arra tervezték, hogy megakadályozza a kóros fehérjekirakódásokat az agyban, de az alkalmazása során nem javultak a páciensek kognitív funkciói. A vegyülettel még tovább folyik a fejlesztési munka, intravénás kiszerelése azonban kudarcot vallott a tesztekben.

A világszerte mintegy 36 millió embert érintő, szellemi, majd testi leépüléssel járó Alzheimer-kór gyógyítására ma még nincs lehetőség. A nyugati világban a 60 évnél idősebb emberek több mint 5 százaléka szenved demenciában, amelynek kétharmada az Alzheimer-kórra vezethető vissza. A közelmúltban amerikai és európai kutatók a Nature tudományos magazinban közzétett tanulmányukban arról számoltak be, hogy olyan génváltozatra bukkantak, amely véd mind az Alzheimer-kór ellen, mind az időskori elbutulás más formái ellen.

Rovatok