Index Vakbarát Hírportál

Zebrától származó herpeszvírus ölt jegesmedvét

2012. augusztus 20., hétfő 16:29

Agyvelőgyulladásban pusztult el a wuppertali állatkert egyik jegesmedvéje, miután megfertőzte egy zebráktól származó mutáns herpeszvírus.

A felfedezés azért aggasztó, mert arról tanúskodik, hogy az állatkertekben őrzött ritka fajokat is veszélyeztetik az egyik fajról a másikra észrevétlen átterjedő kórokozók - közölték a tudósok, akik a Current Biology című szakfolyóiratban jelentették meg a tanulmányukat.

A tanulmányt a 2010-ben a nyugat-németországi Wuppertal állatkertjében élő Jerka nevű nőstény jegesmedve agyvelőgyulladás okozta pusztulása indította el. Hím társa, Lars is megkapta a fertőzést, de neki sikerült túlélnie.

"A tünetek megdöbbentőek voltak, annak idején fogalmunk sem volt róla, mi okozhatta a megbetegedésüket" - mondta el Arne Lawrenz, a wuppertali állatkert állatorvosa.

"Napokig próbáltuk stabilizálni a két állat egészségi állapotát. Jerka esetében sajnos nem jártunk sikerrel, de Lars néhány hét alatt talpra állt, és ma is életben van".

A bűnös egy hibrid vírus volt, amely eredetileg zebrákat fertőz meg, de később más fajokat is megtámadott: az EHV9 és az EHV1 herpeszvírusok keveréke.

A tudósoknak azóta sikerült azonosítaniuk a vírust, de máig rejtély, hogyan fertőzhette meg a zebráktól 68 méterre elhelyezett jegesmedvéket, amelyeket más-más gondozók látnak el.

Az egyik magyarázat az lehet, hogy más állatok, például egerek vagy patkányok voltak a vírushordozók.

"Úgy tűnik, ezek a vírusok nem tisztelik a fajok közötti határokat, és nem tudni, létezik-e egyáltalán ilyen határ" - mondta Klaus Osterrieder, a berlini szabadegyetem tanára, aki maga is részt vett a kutatásban.

"Megfejtésre váró rejtély, hogyan terjed a vírus egyik fajról a másikra, tudván, hogy az élő szervezeteken kívül nem különösen stabilak" - tette hozzá.

A wuppertali állatkertben mindenesetre a jövőben rendszeresen ellenőrzik a jegesmedvék egészségi állapotát.

Rovatok