Index Vakbarát Hírportál

Csökken a körülmetélés népszerűsége

2012. augusztus 22., szerda 19:29

Amerikában évtizedek óta csökken a fiú újszülöttek körülmetélésének népszerűsége. A Johns Hopkins egyetem epidemiológusokból és közgazdászokból álló kutatócsoportja azt mutatta ki, hogy ez a jelenség komolyan emeli az egy emberre vetített átlagos egészségügyi költségeket.

Az USA-ban a hetvenes-nyolcvanas évekig teljesen általános volt a fiú csecsemőknél a műtét, a statisztikák szerint a 80 százalékukat körülmetélték. Ez az arány mára 55 százalék alá csökkent, aminek a fő oka az lehet, hogy a műtét több államban is kikerült az alap egészségbiztosítás által fedezett eljárások közül. Ezt a döntést jellemzően takarékossági okokkal magyarázták az egyes államok döntéshozói, akik szerint egy ilyen, főként esztétikai jellegű műtétet mindenki a saját pénzéből végezzen el, az egészségbiztosítást pedig maradjon meg a valóban egészségügyi problémák kezelésére.

A kutatók most ennek a gondolatmenetnek a helytelenségére hívják fel a figyelmet, az adatok ugyanis azt mutatják, hogy a nem körülmetélt férfiaknál gyakoribb többek között a HIV- és HPV-fertőzés, illetve a herpesz, és ezek kezelése hosszú távon sokkal többe kerül az egészségbiztosítónak, mintha kifizetné a gyerekkori körülmetélést.

Rovatok