Index Vakbarát Hírportál

Elhízást okozhat a csecsemőkori antibiotikum

2012. augusztus 22., szerda 21:24

Amerikai kutatók megállapították, hogy nagyobb eséllyel lesznek kövér gyerekek azokból a csecsemőkből, akik öthónapos koruknál korábban kaptak antibiotikumot. Leonardo Trasande, a tanulmány egyik szerzője, a New York-i Egyetem orvosi karának munkatársa azzal magyarázta a tanulmány hátterét, hogy az elhízásra általában olyan járványként tekintünk, amely az egészségtelen étkezésen és a mozgáshiányon alapul. Ugyanakkor egyre több tanulmány eredménye sugallja azt, hogy a helyzet ennél összetettebb.

Az emésztőrendszer baktériumai alapvetően fontos szerepet játszanak abban, ahogy a tápanyagok testünkben felszívódnak és hasznosulnak. Az antibiotikumok az egészségre veszélyes baktériumokon kívül elpusztítják a bélflóra, a jótékony hatású baktériumok egy részét is, és ezen keresztül befolyásolják az anyagcsere-folyamatokat, a tápanyagok felszívódását.

A marhák is elhíznak az antibiotikumtól

Az International Journal of Obesity című szakfolyóiratban közzétett tanulmány eredménye újra felhívja a figyelmet a potenciális veszélyekre, melyeket az antibiotikumok használata okozhat. Korábbi tanulmányok kezdeti eredményei a bélflórában bekövetkezett kóros változásokat kapcsolatba hozták már az elhízással, a gyulladásos bélbetegségekkel, az asztmával és más állapotokkal, ugyanakkor közvetlen, ok-okozati összefüggést eddig nem sikerült feltárni. Jan Blustein, a tanulmány társszerzője ugyanakkor megjegyezte, hogy a gazdák már évek óta tudják, hogy az antibiotikum segítségével súlyosabba növeszthetik a piacra szánt szarvasmarháikat.

A mostani vizsgálatba 11 532 gyereket vontak be, akik Nagy-Britannia Avon régiójában 1991-ben és 1992-ben születtek, és részt vettek egy hosszú távú egészségügyi felmérésben. Az elemzés azt mutatta, hogy hétéves korukban nagyobb volt a testtömegindexük (BMI) azoknak a gyerekeknek, akik 5 hónapos koruk előtt antibiotikumot kaptak, mint azoknak, akik nem. A csecsemők 10 és 20 hónapos kora között még kicsi volt a különbség, de 38 hónapos korukra a korán antibiotikummal kezelt gyerekek 22 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek túlsúlyosak.

Azt, hogy az életkornak nagy jelentősége van a későbbi következmények szempontjából, az is mutatta, hogy azoknál a hétéves gyerekeknél, akik 6 és 14 hónapos korukban kaptak antibiotikumot, nem találtak többletsúlyt az átlaghoz képest. A 15 és 23 hónapos koruk között antibiotikummal kezelt gyerekek hétéves korukra valamivel nagyobb valószínűséggel lettek túlsúlyosak, ám a kutatók ezt a különbséget nem találták szignifikánsnak.

Rovatok