Index Vakbarát Hírportál

Szupertermékenység okozhat vetélést

2012. augusztus 24., péntek 16:21

Brit és holland kutatók szerint egyes nőknél előfordulhat, hogy a méh túlzott termékenysége a felelős az ismétlődő vetéléseket. A nők egy részénél a méhfal sejtjei akkor is segítik az embrió beágyazódását, ha annak minősége gyenge, ezért inkább ki kellene lökődnie.

A southamptoni Anna Hercegnő Kórház és az utrechti Egyetemi Orvosi Központ orvosai hat, átlagos termékenységű nő méhéből vettek mintát, valamint hat olyan nőtől, akik már többször átestek vetélésen. Az így nyert méhsejteket laboratóriumi körülmények között úgy helyezték el, hogy imitálják a méhben lévő viszonyokat, majd jó és gyenge minőségű embriókat tettek a közelükbe. A kutatók megfigyelték, hogy a normál termékenységű nőktől származó méhsejtek csak a jó minőségű embriók irányában kezdtek el növekedni, mintegy kinyúlva értük, hogy segítsék beágyazódásukat, miközben figyelmen kívül hagyták a gyenge minőségű embriókat. Ezzel szemben a vetélésen többször átesett nők sejtjei mind a jó, mind a gyenge minőségű embriók felé növekedtek.

Nick Macklon, a kutatók egyike úgy látja, hogy sok érintett nő érez bűntudatot, amiért a testük egyszerűen kilöki a terhességet. A kutatók azonban azt fedezték fel, hogy ennek nem az az oka, hogy nem tudják kihordani, hanem az, hogy szupertermékenyek, elvégre olyan embriókat is befogad a szervezetük, amelyek normális esetben nem ágyazódnának be. A PLoS ONE című online tudományos portálon ismertetett elméletről több szakértő is úgy tartja, hogy nem ad magyarázatot minden vetélésre. A kételkedők úgy látják, hogy az egyértelmű összefüggés igazolásához további tesztek szükségesek.

Rovatok