Index Vakbarát Hírportál

Évi 165 milliárd dollár kerül a kukába

2012. augusztus 26., vasárnap 10:05

Az Egyesült Államokban megvásárolt étel 40 százaléka szemétbe kerül. Az amerikaiak havonta fejenként mintegy 9 kilogramm élelmiszert dobnak ki a Nemzeti Erőforrás-védelmi Tanács (National Resources Defense Council) jelentése szerint. A kidobott élelmiszer értéke körülbelül 165 milliárd dollárt, ami majdnem másfélszerese az éves magyar GDP-nek.

Ha az emberek csupán 15 százalékkal csökkentenék a kidobott élelmiszermennyiséget, azzal évente több mint 25 millió amerikai tudna jóllakni. Ez különösen azért fontos, mert a statisztikák szerint minden hatodik amerikainak nem jut elegendő étel az asztalára.

Az átlagos amerikai fogyasztó tízszer több ételt pazarol el mint egy délkelet-ázsiai, és másfélszer annyit mint az 1970-es évek Amerikájában. A jelentés szerint ennek megváltoztatásához változások kellenek az ellátási láncban és a fogyasztói magatartásban, emellett növelni kell a vásárlók tudatosságát. További környezetvédelmi szempont, hogy a pazarlás felelős az USA metánkibocsátásának negyedéért is.

A pazarlás azért lehetséges, mert az átlagos amerikai jövedelemhez viszonyítva alacsony az élelmiszerek ára. Különösen érdekes, hogy a piaci árakhoz képest nagyon magas a mezőgazdasági túltermelés, ezért a termelők eleve nem foglalkoznak például azokkal a zöldségekkel, amik nem néznek ki tökéletesen. A jelentés idéz egy farmert, aki szerint az uborkáinak háromnegyedét nem is próbálja eladni, pedig tökéletesen ehetők lennének.

A tanács az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) tavalyi adataira hivatkozva hangsúlyozza, hogy a gabonából készült termékek 38, a tengeri étkek 50, a megvásárolt zöldségeknek és gyümölcsöknek 42 százaléka végzi a szemetesben az Egyesült Államokra, Kanadára, Új-Zélandra és Ausztráliára összesített adatok szerint. A húsoknak 22, a tejnek pedig 20 százalékát dobják ki az ezekben az országokban élők.

Rovatok