Index Vakbarát Hírportál

A megmaradt vérrög súlyosbítja a szélütést

2012. augusztus 27., hétfő 15:09

A Lancet orvosi folyóiratban megjelent két tanulmányban arról számoltak be brit kutatók, hogy a szélütés kezelésének jövőjét jelentheti egy új módszer; a kezelés során egy apró hálóval húznák ki a páciens agyából az eret elzáró vérrögöt. Az orvosok már több olyan technikát is alkalmaznak, amelyekkel megnyithatók a szélütésen átesett emberek agyi érelzáródásai. A páciensek egy része a vérrögöt feloldó gyógyszert kaphat, de ezt közvetlenül a szélütés után néhány órával kell alkalmazni, és nem is használható mindenkinél.

Más technikák nem a rög feloldását, hanem annak eltávolítását célozzák meg. Egyes módszereknél kis méretű katétert juttattak az ágyéki artériába, majd feljuttatták azt az agyba. Az ebben lévő vékony vezeték áthalad a vérrögön, ott feltekeredik; így visszahúzásakor a rög is eltávolítható. A legújabb módszernél a vékony huzal aprócska ketrecet formál, amely az artéria falához nyomja a vérrögöt, és körbehálózza. Így a vérrög már kihúzható lesz a combhajlatban lévő artérián keresztül.

A most megjelent tanulmányokban két hasonló eszközt teszteltek. Az egyik kísérletbe 113 pácienst vontak be, akik 58 százaléka mutatott normális agyi funkciókat három hónappal a beavatkozás után. A korábbi katéteres módszerrel kezelt embereknél ez csak 33 százalék volt, ráadásul a halálozási arány is a hálós eszköznél mutatkozott kedvezőbbnek. A másik, 178 páciens bevonásával készült tanulmányban a független életre képes emberek aránya kétszeresére nőtt az új eszközzel történt kezelések után.

Sokkal hatékonyabbak, mint a régi módszerek

Jeffrey Saver, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója, a tanulmányok egyik résztvevője úgy véli, hogy a jövőben elterjedhetnek ezek az új módszerek, mert nagyobb eséllyel szabadítják fel az elzáródott ereket, mint a gyógyszerek. Saver szerint a vérrögoldó gyógyszerek az elzáródott nagy artériáknak csak a negyven százalékát nyitják meg részlegesen, míg az új eszközök az elzáródott nagy artériák hetven-kilencven százalékát is megnyitják. Ezek ráadásul olyan pácienseknél is alkalmazhatók, akiknél nem lenne biztonságos a vérrögöt feloldó szerek használata. Ilyenek például azok, akik a véralvadást gátló antikoaguláns gyógyszereket szednek; azok, akik nemrégiben estek át műtéten; vagy azok, akik már 4-8 órával a szélütés után vannak.

Rovatok