Index Vakbarát Hírportál

Alkalmi sporttal szokhatunk le a cigarettáról

2012. augusztus 27., hétfő 15:55

Brit kutatók szerint azok a dohányosok, akik cigarettaadagjuk csökkentését vagy a teljes leszokást tűzték ki célul, egy-egy futás beiktatásával küzdhetnek a rájuk törő nikotinvágy ellen. Az Addiction című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői, akik 19 korábbi klinikai vizsgálat adatait tekintették át és elemezték, megállapították, hogy a testmozgás általában segítette a nikotinvágy leküzdését. Adrian Taylor kutatásvezető, az Exeteri Egyetem pszichológus professzora szerint a testmozgás hatása csak átmeneti, de hatékonysága miatt erősen ajánlható.

Az elemzésbe bevont korábbi próbákban véletlenszerűen osztották be a cigarettáról leszokni akaró résztvevőket valamilyen testmozgásos vagy éppen passzív tevékenységbe. Előbbi tevékenységek között gyors gyaloglás, kocogás vagy kerékpározás volt, míg utóbbiak között videózás vagy egyszerű üldögélés. Taylor csoportja megállapította, hogy testmozgás után a résztvevők kevésbé vágyódtak a cigaretta után, mint azelőtt, de az okát nem tudták megmagyarázni. Taylor szerint a mozgás egyrészt elterelhette a figyelmüket, másrészt a fizikai aktivitás javítja a hangulatot, így kevesebb késztetést érezhettek arra, hogy a dohányzással szerezzenek örömöt maguknak.

A tanulmányokban részt vevő önkéntesek egyike sem használt nikotinhelyettesítő terméket, például tapaszt vagy nikotinos rágógumit. Ennek azért van jelentősége, mert a nikotinpótló terápiák a testmozgástól függetlenül enyhítik a cigaretta utáni vágyódást.

Rovatok