Index Vakbarát Hírportál

Elhízott gyerekeket is veszélyeztet az epekő

2012. augusztus 27., hétfő 11:47

A Kaiser Permanente amerikai magánbiztosító kutatói megállapították, hogy az elhízott gyerekeknél akár nyolcszor nagyobb lehet az epekövek kialakulásának kockázata normál testsúlyú társaikhoz képest. A kutatók szerint az egykor igen ritka kamaszkori epekövesség egyre gyakoribbá válik a gyerekkori elhízás terjedése miatt.

A fiúkat kevésbé veszélyezteti

A szakemberek több mint félmillió, 10 és 19 év közötti kaliforniai gyerek körében vizsgálták az általában csak felnőtteknél jelentkező betegség elterjedését. Megállapították, hogy a különösen elhízott lányoknál nyolcszor nagyobb eséllyel keletkezett epekő a normál testsúlyúakhoz képest, míg a kevésbé elhízottaknál hatszoros volt a kockázatnövekedés mértéke.

A fiúk esetében alacsonyabb volt a kockázat; a nagyon kövéreknél háromszorosára nőtt az epekő valószínűsége, a kevésbé kövéreknél pedig a duplájára. Az epekő azoknál a gyerekeknél is gyakrabban fordult elő, akik nem számítottak elhízottnak, de túlsúlyosak voltak. A fiúk esetében a túlsúly 50 százalékos kockázatnövekedéssel járt, míg a lányoknál csaknem megháromszorozódott kialakulásának valószínűsége.

Gyerekek körében is egyre gyakoribb

Öt epekőből négyet az epehólyag magas koleszterinszintje okoz, amely fokozatosan kővé szilárdul. Az epekövek kisebb hányadát okozhatja a magas bilirubinszint, ami a vörösvértestek lebomlásakor képződik. Az epekövesség visszatérő hasi fájdalmakat, görcsöket okoz. Ha az epevezetéket elzárják a belé kerülő kövek, súlyos gyulladás vagy fertőzés alakulhat ki az epehólyagban, májban vagy a hasnyálmirigyben, ami kezeletlenül hagyva halálos lehet.

Corinna Koebnick, a kutatás vezetője elmondta, hogy az epekő viszonylag gyakori a kövér felnőtteknél, de gyerekeknél és kamaszoknál történelmileg ritka volt. Mostanában viszont egyre gyakrabban találkoznak a kamaszok között cukorbetegséggel, magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel is.

Rovatok