Index Vakbarát Hírportál

Túlsúlyosabbak a testvér nélküli gyerekek

2012. augusztus 27., hétfő 16:36

12 700 gyereket vontak be abba az európai kutatásba, melynek végén megállapították, hogy a testvér nélkül felnövő gyerekek 50 százalékos eséllyel lesznek kövérek vagy túlsúlyosak, mint a testvérrel élők. A Nutrition and Diabetes című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatokat nyolc országban folytatták le egy uniós kutatási program, az IDEFICS keretében. Ebben arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy az étrend, az életvitel és az elhízás miként befolyásolja a 2-10 éves gyerekek egészségét.

A tanulmány eredménye szerint a többi befolyásoló tényezőt figyelembe véve is több mint másfélszer nagyobb esélye volt a túlsúlyra az egykeként felnövő gyerekeknek azokhoz a társaikhoz képest, akinek volt testvérük. A kutatást vezető Monica Hunsberger, a svéd Göteborgi Egyetem munkatársa szerint a tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az egyedüli gyerekek ritkábban játszanak kint, gyakrabban élnek alacsonyabb iskolai végzettségű családban és nagyobb valószínűséggel van televízió a szobájukban.

Becslések szerint Európában több mint 22 millió gyerek számít túlsúlyosnak. A Göteborgi Egyetem közleményéből az is kiderül, hogy a délebbre fekvő országokban, például Olaszországban, Spanyolországban és Cipruson háromszor annyi kövér gyerek él, mint például Svédországban és a többi északi országban.

Rovatok