Index Vakbarát Hírportál

B3 vitaminnal a szuperbaktériumok ellen

2012. augusztus 28., kedd 17:11

Amerikai kutatók szerint a könnyen hozzáférhető és olcsó B3 vitamin, a niacin lehet az új fegyver az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumokkal szemben. A nikotinsav vagy nikotinamid formájában megjelenő B3 vitamin az Oregoni Állami Egyetem kutatói szerint olyan mértékben növeli az az immunsejtek védekező képességét, hogy azok a Staphylococcus baktériumokkal is szembeszállhatnak. A Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szakértők szerint a felfedezés alapvető változást hozhat a fertőzések kezelésében.

A B3 vitamint olyan, gyakran halált okozó antibiotikum-rezisztens Staphylococcus fertőzéseknél tesztelték, mint az MRSA (meticillinrezisztens Staphylococcus aureus) fertőzése. A laboratóriumi és állatkísérletekben igen nagy dózisban alkalmazták a B3-at, jóval nagyobb adagban, mint ahogyan azt étrendünk tartalmazza. Adrian Gombart, az egyetem Linus Pauling Intézetének szakembere, a tanulmány szerzője szerint potenciálisan igen jelentős felfedezésről lehet szó, de ennek megállapításához embereken is el kell végezni kísérleteket. A kutatók szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a szokásos mennyiségben fogyasztva a B3 vitamin megelőzné vagy kezelné a baktériumfertőzéseket.

Gombart szerint az antibiotikumok valóságos csodaszerek, de komoly problémát jelent, hogy egyre növekszik velük szemben a különböző baktériumtípusok, különösen a Staphylococcus aureus rezisztenciája. A B3 vitamin adagolása egy módja lehet annak, hogy az orvostudomány beavatkozhasson a szervezet veleszületett védekező képességeibe, amit így erősebb immunválaszra lehetne ösztönözni.

Rovatok