Index Vakbarát Hírportál

Helytelen étrend okozhatja az Alzheimert

2012. augusztus 30., csütörtök 14:45

Az egészségtelen étrend Alzheimer-kórhoz okozhat, mert az agy inzulinrezisztenciájához, hármas típusú cukorbetegséghez vezet – állítják amerikai kutatók. Elméletük szerint a helytelen étrend az inzulinhormon magas szintjéhez vezet, amely ugyanúgy károsíthatja az agysejteket, ahogyan a 2-es típusú cukorbetegség befolyásolja az izom-, máj- és zsírsejteket.

Ha túl sok inzulin éri agyunkat, akkor az úgy válaszolhat, hogy a későbbiekben kevésbé reagál a hormonra, ami viszont azzal a következménnyel jár, hogy elveszítjük kognitív képességeink egy részét, kevésbé tudunk gondolkodni és új emlékeket létrehozni. A zsírban és cukorban gazdag étrendet régóta kapcsolatba hozzák az Alzheimer-kór magasabb kockázatával, más tanulmányok pedig azt jelezték, hogy az egészségesnek tartott mediterrán étrenden élőknél kisebb a betegség kialakulásának esélye.

A Washington Egyetem kutatói kisméretű humán tanulmányukban úgy találták, hogy azok, akiknél inzulin orrsprayt alkalmaztak, jobban emlékeztek a nekik elmondott történetek részleteire és figyelmüket hosszabb ideig fenn tudták tartani. 240 önkéntessel – akik valamennyien a szellemi leépülés kezdeti jeleit mutatták – a későbbiekben egy klinikai próba keretében arra keresnek választ a kutatók, hogy a spray használata védőhatású lehet-e a páciensek memóriájára és tanulási képességeire nézve.

Ha az elmélet helytálló, akkor egészséges étrenddel és több mozgással csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata. „Úgy hiszem, hogy az Alzheimer-kór az inzulinrezisztenciával kezdődik. Ha el tudjuk kerülni agyunk diabéteszét, akkor rendben vagyunk. De amint elkezdődik, több fronton kell megtámadnunk" – idézte Suzanne de la Monte kutatásvezetőt a Daily Telegraph című brit napilap.

Rovatok