Index Vakbarát Hírportál

Kockázatos a ragadozó halak fogyasztása?

2012. augusztus 31., péntek 15:24

Svéd és finn kutatók kockázatelemző tanulmányukban megállapították, hogy a halak omega-3 zsírsav-, illetve higanytartalma ellentétesen hat az emberi egészségre. A tanulmányban több mint 1600 finn és svéd férfi egészségügyi adatait elemezték a kutatók, akik arra voltak kíváncsiak, hogy a szervezet higany-, illetve omega-3 zsírsavtartalma miként függ össze a szív- és érrendszeri betegségek, különösen a szívroham előfordulásával. A részt vevő önkéntesek haj- és vérmintát adtak annak meghatározására, hogy testükben mekkora a higany és az omega-3 zsírsav szintje.

Maria Wennberg és munkatársai úgy találták, hogy a higany növeli a kardiovaszkuláris kockázatot, az omega-3 zsírsav pedig csökkenti. A szervezet nagyobb higanytartalma azoknál jelenthet veszélyt a kutatók szerint, akiknél egyidejűleg az omega-3 zsírsav szintje is alacsony. Higanyt elsősorban a ragadozó halak húsa tartalmaz, ezért Wennberg javasolja, hogy ragadozó tengeri halat hetente legfeljebb egyszer fogyasszunk, ezen felül pedig még legalább kétszer együnk halat, de az már ne ragadozó legyen.

A vizsgálatban résztvevő svéd férfiaknál átlagosan 0,57 mikrogramm higanyt találtak egy gramm hajban, míg a finn férfiak hajában még ennél is kétszer magasabb volt a higany szintje. A kutatók szerint azok, akiknél a higany szintje meghaladta a 3 mikrogrammot, nagyobb szívkockázatnak voltak kitéve, mint azok, akiknél ez az érték nem haladta meg az 1 mikrogrammot. Az is kiderült, hogy ezt a hátrányos hatást az omega-3 zsírsav magas szintjéből származó védőhatás képes volt ellensúlyozni.

Rovatok