Index Vakbarát Hírportál

Világszerte elterjedt a rezisztens TBC

2012. augusztus 31., péntek 13:37

Egy nemzetközi tanulmány kutatói szerint aggodalomra adhat okot, hogy Afrikában, Ázsiában, Európában és Latin-Amerikában is feltűnt a legalább négy hatékony antibiotikumnak ellenálló tuberkulózis.

A The Lancet című brit orvosi folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány szerzői úgy találták, hogy mind a multidrogrezisztens TBC (MDR-TB), mind a kiterjedten gyógyszerrezisztens TBC (XDR-TB) aránya magasabb a korábban feltételezettnél, ami a betegség terjedésének visszaszorítását célzó erőfeszítések sikerét fenyegeti. Sven Hoffner, a svéd Kommunikálható Betegségeket Ellenőrző Intézet munkatársa a közleményhez írt kommentárjában megjegyezte, hogy a legtöbb nemzetközi ajánlást a TBC kontrolljára a MDR-TB 5 százalék körüli jelenlétére dolgozták ki. Ezzel szemben egyes helyeken, ahol a páciensek csaknem fele ad át multidrogrezisztens törzseket, ez az érték akár tízszeresére is nőhet.

Közel kilencmillió fertőzött világszerte

2010-ben 8,8 millió ember fertőződött meg TBC-vel és 1,4 millió ember halt meg miatta a világon. A multidrogrezisztens tuberkulózis legalább két elsődleges antibiotikummal szemben ellenálló, míg az XDR-TB ezen felül még legalább két további antibiotikummal szemben. A TBC-t egy baktérium, a Mycobacterium tuberculosis okozza, amely tönkreteszi a tüdő szöveteit. Cseppfertőzéssel, a levegőn keresztül is terjed. Szakértők szerint egy aktív TBC-s páciens 10-15 további embert fertőzhet meg évente. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2015-re 2 millió ember fertőződhet meg multidrogrezisztens TBC-vel.

A tuberkulózis kezelése a normál, nem rezisztens törzsek esetében is hosszadalmas folyamat, a pácienseknek legalább hat hónapig erőteljes antibiotikumokat kell szedniük. Sokan nem is fejezik be a kezelést, ami fontos tényezője a gyógyszerrezisztens törzsek terjedésének.

Már 77 országban fertőz

A mostani tanulmányhoz Észtországban, Lettországban, Oroszországban, Peruban, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön, Dél-Koreában és Afrikában vizsgálták a betegség elterjedtségét. A kutatók úgy találták, hogy az MDR-TB-esetek csaknem 44 százaléka ellenálló volt legalább egy másodvonalbeli gyógyszernek is. Másodvonalbeli kezelésre akkor kerül sor, amikor az elsővonalbeli szer már nem hatékony.

A vizsgálatba bevont országokban a 44 százalékos átlaghoz képest jelentős eltérések voltak: míg Thaiföldön csak 33 százalék volt a legalább egy másodvonalbeli szerrel szembeni ellenállás aránya az MDR-TB-s pácienseknél, addig Lettországban 62 százalék. Az esetek átlagosan egyötödénél egy további, vénásan alkalmazott másodvonalbeli antibiotikummal szemben is rezisztenciát találtak ezeknél az embereknél, a szórás 2 százaléktól (Fülöp-szigetek) 47 százalékig (Lettország) terjedt. XDR-TB-t a páciensek 6,7 százalékánál találtak. Az arány Dél-Koreában (15,2 százalék) és Oroszországban (11,3 százalék) több mint kétszerese volt a WHO által adott globális, 5,4 százalékos becslésnek.

Tracy Dalton kutatásvezető, az Egyesült Államok járványügyi hatóságának munkatársa szerint a baktérium kiterjedten rezisztens formáit, XDR-TB-eseteket eddig 77 országból jelentettek. Ahogyan egyre több embert diagnosztizálnak és kezelnek drogrezisztens TBC-vel, úgy várható, hogy egyre elterjedtebb lesz a másodvonalbeli szerekkel szembeni rezisztencia is.

Rovatok