Index Vakbarát Hírportál

Hererákot okozhat a marihuána?

2012. szeptember 11., kedd 15:30

Amerikai kutatók vizsgálata szerint kétszeresére nő a hererák esélye azoknál a fiatal férfiaknál, akik marihuánát fogyasztanak, azokkal szemben, akik nem használják a szert. A Cancer című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az összefüggés a hererák egy adott típusára, a non-seminoma vagy teratoma daganatokra vonatkozik, amelyek az összes eset felét teszik ki.

Victoria Cortessis kutatásvezető, a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa elmondta, hogy a mostani a harmadik tanulmány, amely következetesen mutatja ki a nemkívánatos hererák megjelenésének kétszeres kockázatát.

Az elmúlt évszázadban a hererák gyakorisága megmagyarázhatatlanul megemelkedett. Az Amerikai Ráktársaság adatai szerint egy férfi esélye arra, hogy élete során hererák alakul ki nála, körülbelül 1 a 270-hez, és mivel hatékony terápiák állnak rendelkezésre a betegség kezelésére, a halálozás esélye csupán egy az ötezerhez.

A kutatók azonban egyelőre keveset tudnak arról, hogy mi okozza a betegséget. Cortessis szerint a le nem szállt, egyéves kor után is a hasüregben maradt herék kockázati tényezőt jelentenek, de rovarirtó szereket és bizonyos hormonokat is kapcsolatba hozták már a hererák megjelenésének megnövekedett kockázatával.

A mostani vizsgálatba 163 hererákkal diagnosztizált, és 300 egészséges fiatal férfit vontak be a kutatók. Mindkét csoportot kikérdezték droghasználatukról és felmérték egészségi állapotukat is. A hererákkal diagnosztizált férfiak 81 százalékáról kiderült, hogy korábban, 1987 és 1994 között marihuánát használtak, míg a kontrollcsoport tagjainál ez az érték csupán 70 százalék volt.

Carl van Walraven, a kanadai Ottawai Egyetem kutatója, aki maga is a hererákot tanulmányozza, érdekesnek találta a kutatási eredményeket. A kutató hangsúlyozta, hogy ennek a kutatásnak van néhány korlátja. Az egyik, hogy nem talált eltérést a hererák kockázatában a marihuánahasználat mértéke szerint, a másik pedig, hogy viszonylag kis mintavételű tanulmányról van szó.

Rovatok