Index Vakbarát Hírportál

Köldökzsinórból nyert őssejttel gyógyítottak

2012. szeptember 20., csütörtök 15:25

A lengyelországi Wroclaw és Katowice klinikáinak transzplantációs osztályain hajtották végre Közép-Európa első olyan őssejt-transzplantációját, amihez köldökzsinórszövetből származó őssejteket használtak fel.

A lengyel Wroclaw és Katowice klinikáinak transzplantációs osztályain végezték el Közép-Európa első olyan őssejt-transzplanátcióját, amihez a köldökzsinór szövetéből származó őssejteket használtak föl. A műtétben a magyar Krio Intézet kutatói is részt vettek. Az intézet a Famicord Group, az egyik legnagyobb európai őssejthálózat tagja; ők együttesen több mint hatvanezer mintát tárolnak, és eddig tizenöt sikeres beültetéshez biztosítottak őssejteket.

A régióban mérföldkőnek számító beavatkozáshoz a FamiCord Csoport biztosította az őssejteket. Az úgynevezett mezenchymális őssejteket a Lengyel Őssejtbank és a Krio Intézet szakemberei készítették elő beültetésre. A Krio Intézet hivatalos közleménye szerint a szervezet az elmúlt években saját eljárást dolgozott ki a köldökzsinór szöveti őssejtek fagyasztására és tárolására. Magyarországon az intézet tavaly októberben az elsők között kapott hivatalos engedélyt erre a tevékenységre.

A beavatkozáson három gyerek és egy felnőtt esett át, akik mindannyian egy olyan betegségben szenvedtek, hogy a korábban a szervezetükbe átültetett, donortól származó csontvelő immunsejtjei a betegek saját sejtjeit idegenként azonosították és megtámadták őket. A műtétet vezető szakorvos, Dariusz Boruczkowski megjegyezte, hogy mind a négy beteg számára ez volt az utolsó esély az életben maradásra, miután a hagyományos gyógyszeres kezelések nem vezettek eredményre. Mivel az eljárást korábban az országban még nem alkalmazták, ezért lengyel orvosetikai bizottság hozzájárulását is meg kellett szerezni a beavatkozáshoz.

Az őssejt-transzplantáció ma már bevett terápiának számít az európai klinikai gyakorlatban, de Közép-Európában mindeddig csak köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak fel ilyen célra. Csak az utóbbi években derült fény arra, hogy a köldökzsinór szöveti állományában is találhatók mezenchymális őssejtek. Ezek gyakorlatilag az emberi test valamennyi szövetféleségét regenerálhatják, ráadásul a köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel együtt alkalmazva jobb beépülést és gyorsabb felépülést tesznek lehetővé. A köldökzsinórvér eredetű őssejtekhez hasonlóan a mezenchymális őssejtek levételére is csak közvetlenül a születés után van lehetőség.

Rovatok