Index Vakbarát Hírportál

Narkolepsziát okozhat egy védőoltás

2012. szeptember 21., péntek 13:25

Egy francia tanulmány szerzői szerint a sertésinfluenza elleni Pandemrix oltás megnöveli a narkolepszia alvászavar kockázatát. A narkolepsziában szenvedő betegnél napközben is erős álmosság jelentkezik, amely kontrollálhatatlan alvási szakaszokkal társul. A ritka betegséget hirtelen izom-elgyengülések is kísérhetik.

A Pandremix oltóanyagot egy brit cég fejlesztette, de Németországban is bevetették a sertésinfluenza elterjedésétől tartva. A sertésinfluenza 2009 elején indult el Mexikóból és terjedt el az egész világon. Júniusban a Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványt hirdetett, amit csak 2010 augusztusában, az influenzahullám lecsendesedése után vontak vissza.

Antoine Pariente, a tanulmány koordinátora elmondta, hogy az oltás nemcsak gyermekeknél és fiataloknál, hanem felnőtteknél is növeli a betegség kialakulásának rizikóját. A kockázatot Finnországban és Svédországban már korábban bizonyították. Az új tanulmányt csütörtökön mutatták be Stockholmban. A francia kutatók szerint a 19 év alattiaknál ötszörösére, idősebbeknél 3,5-szeresére növekszik a narkolepszia kialakulásának kockázata az oltóanyag hatására.

A Pandremix olyan erősítő összetevőket, úgynevezett adjuvánsokat is tartalmaz, amelyek hatékonyabbá teszik az oltást, de erőteljesebb mellékhatásokat okozhat. Franciaországban az egészségügyi hatóságok csütörtökig a beoltott páciensek körében 51 narkolepsziás esetet regisztráltak – közülük 47-en Pandemrixet kaptak.

Rovatok