Index Vakbarát Hírportál

Új Sars-szerű vírus bukkant fel

2012. szeptember 24., hétfő 14:12

Egy új legúti betegséget azonosítottak Nagy-Britanniában, amely nagyon hasonlít a Sars vírushoz, amely 2003-ban több száz embert ölt meg. Egy repülőgéppel Katarból Londonba hozott 49 éves férfi a második, akinél azonosították a  koronavírust. Az első, azóta elhunyt beteget Szaúd-Arábiában azonosították. A veszély pontos felmérése még folyamatban van, a WHO egyelőre nem ajánlja az utazások korlátozását.

John Watson az Egyesült Királyság Egészségvédelmi Ügynökség légzőszervei megbetegedésekkel foglalkozó részlegének vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a betegség súlyosságára tekintettel azonnali intézkedéseket tettek, meggyőződtek arról, hogy az áldozatokkal kapcsolatba lépők nem kapták el a vírust. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne. Peter Openshaw, a Reutersnek nyilatkozó szakértő szerint az új vírus ebben a szakaszban még nem ad okot az aggodalomra, pontosan azonosítani pedig csak kifinomult tesztekkel lehet majd.

A koronavírusok a vírusok nagy családját adják. A kategóriába ugyanúgy beletartozik a megfázásokat okozó vírus, mint a Sars (severe acute respiratory syndrome).  A Sars egy súlyos legúti fertőzés, amely 2002-ben szabadult el, Hong Kongból több mint 30 országba eljutott és körülbelül 800 embert ölt meg. 2003-ban végül megállt a terjedése. Mint más koronavírusok, a Sars is cseppfertőzéssel: tüsszentéssel, köhögéssel terjed. Az új vírus különbözik minden eddig, emberben azonosított koronavírustól.

Az elmúlt három hónapban volt néhány, legúti megbetegedésben szenvedő közel-keleti beteg, egyiküket haláláig az Egyesült Királyságban kezelték. Az ő ügyében most szintén vizsgálatot folytatnak, eddig azonban nincs bizonyíték arra, hogy ugyanattól a vírustól halt volna meg.

Rovatok