Index Vakbarát Hírportál

Dániában bukkant fel a Sars-szerű vírus

2012. szeptember 26., szerda 10:25

Öt olyan beteget ápolnak a dániai Odense egyetemi kórházában, aki feltehetőleg az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonló új coronavírussal fertőződött meg – közölte kedden a kórház. A betegek mind dániai lakosok. Még vizsgálják, hogy valóban a coronavírusok családjának újonnan azonosított fajtájával fertőződtek-e meg, vagy egy már régen ismerttel, amely légúti megbetegedést okoz. A tesztek eredményét szerda délután jelentik be – közölte Jens Peter Steensen, a kórház igazgatója.

A brit egészségvédelmi hivatal hétfőn közölte, hogy azonosítottak egy eddig ismeretlen coronavírust egy londoni kórházban kezelt beteg szervezetében. A 49 éves beteget Katarból repülőgépen szállították Nagy-Britanniába kezelésre. A vírust először Szaúd-Arábiában mutatták ki egy másik beteg leletében, aki nemrégiben meghalt.

A coronavírusok közé tartozik az atípusos tüdőgyulladás kórokozója is, amely 2002-2003-ban, Hongkongból kiindulva világszerte mintegy nyolcezer megbetegedést és becslések szerint hozzávetőleg 800 ember halálát okozta.

Rovatok