Index Vakbarát Hírportál

Növeli a demencia kockázatát a benzodiazepin

2012. szeptember 28., péntek 16:22

Francia kutatók megállapították, hogy másfélszeresére emelheti a demencia kialakulásának kockázatát a 65 év felettieknél, ha a népszerű szorongásoldót és altatót, a benzodiazepint szedik. A benzodiazepin hatóanyagú szereket világszerte igen elterjedten írják fel az idős embereknek: Franciaországban a 65 év felettiek 30 százaléka, Kanadában és Spanyolországban 20 százaléka, Ausztráliában pedig 15 százaléka szed ilyen szert nyugtatóként vagy altatóként. Szakértők szerint annak ellenére, hogy csak néhány hónapig javasolják a gyógyszer szedését, igen gyakori a hosszabb távú használata.

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban ismertetett követéses vizsgálatba 1063 nőt és férfit vontak be Franciaországban, akiknek az átlagéletkora 78 év volt, és nem mutatták a demencia jeleit. A tanulmány 1987-ben kezdődött, maga a követés húsz éven át tartott. Az eltelt idő alatt a résztvevők 24 százalékánál, 253 embernél jelent meg demencia, és az 1063 ember közül 95-en kezdtek benzodiazepint szedni. A demencia kialakulásának kockázata átlagosan 4,8 százalék volt a gyógyszert szedők körében, miközben csak 3,2 százalék a szert nem használók között. Bernard Bégaud kutatásvezető, az Inserm és a Bordeaux-i Egyetem munkatársa azt is kiemelte, hogy a kockázatnövekedés mértéke összefüggött a gyógyszerszedés időtartamával.

A szerzők tanulmányukban hangsúlyozták, hogy miközben a benzodiazepinek továbbra is hasznos készítménynek mondhatók szorongás és álmatlanság ellen, a magas kockázati faktor miatt azt tanácsolják a pácienseknek, főleg az idős embereknek, hogy a lehető legrövidebb ideig használják a szert.

Rovatok