Index Vakbarát Hírportál

Minden tizedik munkavállaló depressziós

2012. október 1., hétfő 12:20

Az Európai Depresszió Szövetség (EDA) kutatói egy felmérésükben, amely hét európai országot érintett, megállapították, hogy minden tizedik dolgozóval előfordul, hogy depresszió miatt távol marad a munkájától. Az úgynevezett Mori-felmérést hétezer ember bevonásával Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Dániában, Törökországban, Spanyolországban és Franciaországban készítették. A kutatási eredményeket az Európai Depresszióellenes Napon, hétfőn hozták nyilvánosságra.

A megkérdezettek átlagosan 20 százalékánál állapítottak meg addigi élete során valamikor depressziót. A diagnózis a leggyakoribb Nagy-Britanniában volt 26 százalékkal, a legkisebb előfordulási arányt pedig Olaszországban találták 12 százalékkal. A depressziót tapasztalt dolgozók közöl a legtöbben Németországban, Dániában és Nagy-Britanniában maradtak távol munkájuktól valamennyi időre (61, 60, illetve 58 százalék), míg a legkisebb arányban Törökországban (25 százalék) vettek ki emiatt szabadságot. Egy-egy depressziós szakaszban az érintettek átlagosan 36 napot töltöttek távol munkájuktól, de a számok itt is erősen változók: míg Nagy-Britanniában ez az időszak átlagosan 41 nap, addig Olaszországban csak 23.

A kérdőívben átlagosan minden negyedik érintett ember jelölte meg azt a választ, hogy titkolta a munkaadója elől a depresszió miatti távollétet. Minden harmadik, depresszióval diagnosztizált dolgozó úgy érezte, hogy emiatt veszélybe kerülhet az állása. A megkérdezett közül 792-en jegyezték meg, hogy nem kapnak formális támogatást a depressziós alkalmazottaikkal való foglalkozáshoz. Ezen a területen a brit vezetők álltak a legjobb helyen: a 117 résztvevő menedzser túlnyomó többsége úgy érezte, hogy támogatja a humánerőforrás-osztály.

A BBC hírszolgálatának nyilatkozó Vincenzo Costigliola, az EDA elnöke szerint a felmérés eredményei azt mutatják, hogy többet kellene tenniük, hogy növeljék a tudatosságot és támogassák a munkavállalókat és munkaadókat abban, hogy felismerjék és kezeljék a depressziót a munkahelyeken.

Rovatok