Index Vakbarát Hírportál

Háziorvosoknak készült kézi szkenner

2012. október 3., szerda 17:12

A műtőben a sebészek valós időben nézhetnek bele az emberi testbe fejlett képalkotó technikáknak köszönhetően, a háziorvosok azonban,  akik a legtöbb betegséget diagnosztizálják, eddig nem élvezhették ezeket az előnyöket. University of Illinois mérnökei létrehoztak egy új képalkotó eszközt, amely kifejezetten nekik készült. A kézi szkenner segítségével jobban megvizsgálhatják a betegeket, például három dimenzióban nézhetik meg a középfül baktériumkolóniáit, vagy vizsgálhatják a páciensek retinájának egészségét.

A szkenner az optikai koherencia tomográfia  (optical coherence tomography, OCT) nevű eljárással működik, amely egy, az ultrahanghoz hasonló vizualizációs eljárás, viszont ez hang helyett fényt használ a képalkotáshoz.

A krónikus betegségek, például a fülfertőzések figyelése a háziorvosok egyik legfontosabb dolga, ehhez képest még mindig csak olyan elavult eszközök állnak rendelkezésükre, mint a nagyító – mondta a projekt mérnöke, Stephen Boppart a Science Daily-nek. Az új kézi eszköz segíthet a háziorvosoknak abban, hogy  jobban megfigyeljék a körülményeket, így hatékonyabb és pontosabb diagnózisokkal küldjék tovább a betegeket a specialistákhoz.

A szkenner három alapvető összetevőből áll: egy közel infravörös fényforrás és az OTC rendszer, egy videókamera amely a valós idejű képeket készíti a felületről és egy mikroeletromechanikai-szkennerből (MEMS), amely a fényt irányítja. A közel infravörös hullámtartomány mélyebbre hatol a testben mint más hullámok, azokat nagyrészt elnyeli a bőr, vagy a test egyéb része. Az eszközzel azt mérik, mennyi idő alatt verődik vissza a fény a szövet mikrostruktúrájáról. Ebből számítógépes algoritmusokkal már képet lehet alkotni a szövetről.

A cukorbetegek profitálhatnak a legkönnyebben az eszközből. A cukorbetegségek 45 százaléka szivárgó vérereket eredményez a retinában. Ezt retinopátiának hívják, és homályos látáshoz, vagy akár vaksághoz is vezethet. A kézi szkenner segítségével az orvosok könnyedén követhetik majd a retina változásait.

Rovatok