Index Vakbarát Hírportál

Lassítja a szellemi hanyatlást az aszpirin

2012. október 4., csütörtök 18:32

Egy svéd kutatás szerint naponta egy aszpirinnel megelőzhető a szellemi leépülés azoknak az idősebb nőknek a körében, akiknél az átlagosnál magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. A tanulmányt a BMJ Open szaklapban tették közzé.

A kutatók ötszáz, 70 és 92 év közötti beteget vontak be a kísérletbe, akiket öt éven át követtek nyomon, és a kísérlet elején és végén is megfigyelték a mentális állapotukat; ehhez egy MMSE (Mini Mental State Exam) nevű tesztet használtak, ami szöveges és vizuális feladatokkal vizsgálja az intellektuális készségeket és az orientációt. A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik aszpirint szedtek, a vizsgálati időszak végén kevésbé volt kimutatható a szellemi hanyatlás.

Dr. Silke Kern, a tanulmány vezető szerzője megjegyezte, hogy Svédország a kísérlet szempontjából egyedülállónak számít, mert az országban nem használják rutinszerűen az aszpirint azoknál, akiknél az átlagosnál magasabb a szívroham és a szélütés kockázata, így a két csoport összevetésének eredményei mérvadónak mondhatók. A tanulmány ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az aszpirin lelassíthatja a kognitív készségek romlását azoknál a nőknél, akiknél magas volt a szívbetegségek vagy a szélütés kockázata, azokra nem gyakorol hatást, akiknél már előrehaladott demencia alakult ki.

Dr. Simon Ridley, a brit Alzheimer Kutatóközpont kutatási részlegének vezetője érdekesnek nevezte a kísérlet eredményeit, ugyanakkor arra figyelmeztetett mindenkit, hogy ne használják az aszpirint a demencia kezelésére. Dr. Kern azt is megjegyezte, hogy az aszpirin rendszeres szedésével járó kockázatok egyelőre ismeretlenek; hgoy ezeket megismerjék, további vizsgálatokra van szükség, így további öt éven át megfigyelés tartják a vizsgált személyeket.

Rovatok