Index Vakbarát Hírportál

Mutáns génből lehet férfi fogamzásgátló

2012. október 11., csütörtök 15:57

A hímivarsejtek haladását lassító génre bukkantak ausztrál és brit kutatók, akik szerint az áttörés hordozhatja egy jövőbeli férfi fogamzásgátló pirula kulcsát. A RABL2 jelű gén hibás változatát hordozó egerek feleannyi spermiumot termeltek, mint a gén normál változatát hordozó társaik, és a hímivarsejtjek farka 17 százalékkal rövidebb volt a szokásosnál, így azok kevésbé tudtak úszni.

Moira O'Bryan kutatásvezető, az ausztráliai Monash Egyetem professzora szerint a RABL2 génen lévő mutációk nagy valószínűséggel vezetnek terméketlenséghez.

"Mivel a spermiumok mozgékonysága alapvetően fontos a termékenységhez, a farok funkcióiba való betekintés feltárhat olyan lehetőségeket, amelyek a már nagyon várt, férfira alapozott fogamzásgátláshoz közelebb visznek" – magyarázta O'Bryan, aki más ausztrál intézetekben dolgozó kutatókkal és a brit Cambridge-i Egyetem munkatársaival együtt végezte a vizsgálatokat.

A kutatók megmutatták, hogy a gén egy olyan fehérjét kódol, amely az ivarsejt ostorán belüli transzportért felelős fehérjékkel lép kölcsönhatásba. Ezek a transzportfehérjék felelősek a genetikai információk továbbításáért a farok teljes hosszában.

A férfi fogamzásgátló kifejlesztését nehezíti, hogy a szóban forgó fehérje a hímivarsejten kívül kisebb koncentrációban megtalálható a szervezet más részein is, például az agyban, a vesében és a májban is.

Rovatok