Index Vakbarát Hírportál

Hiperaktív gyerekek felnőttkorát vizsgálták

2012. október 16., kedd 13:29

Amerikai kutatók figyelemhiányos és hiperaktív zavarral (ADHD) élő gyerekek sorsát követték nyomon: az eddigi leghosszabb időtartamú követéses vizsgálat eredményeit az Archives of General Psychiatry szaklapban publikálták. A kutatók megállapították, hogy akik gyerekként hiperaktívak voltak, azok között felnőttkorban gyakoribb a függőség, a válás, valamint a képzettségi szintjük és átlagos jövedelmük is alacsonyabb.

Az eredményeket összegző Rachel Klein, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának munkatársa szerint többségük jól van, de kis hányaduk komoly problémákkal néz szembe, például börtönbe jutnak vagy kórházi kezelésre szorulnak.

A kutatást vezető Klein csapatával évtizedeken át követett nyomon 135 férfit, akiket iskolai tanáraik hiperaktívnak minősítettek az 1970-es években. Klein szerint a gyerekek mindannyian átlagos, középosztálybeli családból indultak, jó szándékú szülőkkel. Amikor a fiúk 18 évesek voltak, a kutatók létrehoztak egy kontrollcsoportot, amelyben hasonló korú és társadalmi státusú fiatalok voltak, majd átlagosan 41 éves korukig követték nyomon sorsukat.

Az eredmények értékeléséből kiderült, hogy az ADHD-vel élő gyerekek átlagosan 2,5 évvel korábban hagyták abba iskolai tanulmányaikat, és csupán 4 százalékuk szerzett felsőfokú végzettséget, miközben a kontrollcsoportban 29 százalék volt ez az arány. Felnőttként az átlagos fizetés a kontrollcsoportban közel 90 százalékkal volt magasabb, mint a volt ADHD-s férfiak csoportjában. Utóbbiak közül minden harmadik volt már börtönben 41 éves korára, míg a kontrollcsoport tagjainál ez az arány ennek csak a harmada volt. A gyermekként hiperaktívnak minősített emberek körében gyakrabban fordult elő válás és drogfüggés is.

Rovatok