Index Vakbarát Hírportál

A lakosság egyharmadát érinti a depresszió

2012. október 18., csütörtök 15:04

Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke csütörtökön Budapesten egy egészségügyi konferencián tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarországon a lakosság egyharmada szenved valamilyen szintű depresszióban. Köztük vannak szorongásos zavarral küszködők, a népesség hét százalékát pedig súlyos depresszió sújtja.

Lehóczky megemlítette, hogy a lelki egészség világnapja idén a Depresszió: a globális krízis címet viseli. A depresszió komplex, nehezen viselhető betegség, mind az egyén, mind a társadalmak számára. A világban mintegy 350 millió ember szenved depresszióban.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt hat évről készített jelentésében rámutatott, hogy összességében romlott a magyar népesség lelki állapota. Ennek ellenére egyre kevesebb depressziós jut el a szakellátásba, holott a lelki betegségekben szenvedők állapotromlása az egész magyar népesség egészségi állapotára nézve meghatározó.

Lehóczky szerint a kelet-európai egészségügy meglehetősen orvoscentrikus, márpedig azt tapasztalta, hogy a betegek állapotát, gyógyulását, közérzetét alapvetően a szakápolók, a szakszemélyzet lelkülete, figyelme, embersége határozza meg. Az elnök úgy látja, hogy egy osztály nem működhet orvos nélkül, de nem működhet jól szakápolók nélkül sem. Lehóczky problémának látja, hogy a magyar egészségügyből a legjobban felkészült szakemberek távoznak külföldre, de nemcsak az orvosok, hanem az ápolók, szakdolgozók is, ezért vannak helyek, ahol ellátási gondok is akadnak.

Rovatok