Index Vakbarát Hírportál

Arcátültetés bámulatos eredménnyel

2012. október 18., csütörtök 16:23

Richard Lee Norris 1997-ben szörnyű fegyverbalesetet szenvedett el; a robbanás ereje letépte az orrát, az állát, az ajkait és fogait, és teljesen eltorzította az arcát. Az elmúlt években a legmodernebb transzplantációs technikával számos műtétet hajtottak végre rajta, és a lábadozás időszaka után vadonatúj arcot kaphatott.

A műtétekhez szükséges bőrt Norris fejbőréről és nyakáról szerezték, de új fogakat, nyelvet izomszöveteket és állkapcsot is kapott. A márciusi műtét után a harminchét éves Norris továbbra is meggyötörten festett, de mostanra teljesen átlagossá vált az arca. Figyelembe véve, hogy a beavatkozás előtt milyen állapotban volt, a javulás bámulatosnak mondható.

Norris elmondta, hogy az elmúlt tizenöt évben remeteként élt egy sebészeti maszk mögé bújva. Ha vásárolni akart, csak éjszaka volt hajlandó kimenni, amikor kevesebben voltak az utcán. Norris számára nagy megkönnyebbülés, hogy végre úgy járhat emberek között, hogy bárki megbámulná. A férfi azt is elmondta, hogy míg a barátai azóta már családot alapítottak, karriert csináltak és élték az életüket, számára csak most adatott meg a lehetőség, hogy mindehhez hozzákezdjen. A márciusi műtét óta Norris az ideje java részét golfozással és pecázással töltötte; azóta visszanyerte a hangját és mosolyogni is tud.

Rovatok