Index Vakbarát Hírportál

Biztosított a cukorbetegek inzulinellátása

2012. október 27., szombat 16:49

Nincs veszélyben a cukorbetegek inzulinellátása – közölte az egészségügyi államtitkárság szombaton az MTI-vel, a témában megjelent sajtóinformációra reagálva. A Népszabadság szombati számában azt írta, hogy a Novo-Nordisk Hungária Kft. ultimátumot adott a kormánynak: ha a cég nem tud megállapodni a mostaninál méltányosabb gyógyszerárakban, január 1-jétől kivonja készítményeit a Magyarországon támogatott gyógyszerek köréből.

A Novo-Nordisk vezetője, Józsa Zsolt a lap kérdésére cáfolta, hogy kilátásba helyezték volna készítményeik kivonását, de azt elismerte, hogy augusztus végén más gyártókkal együtt tárgyalást kezdeményeztek a kormánnyal. A társadalombiztosítás ugyanis a legalacsonyabb európai áron fogadja be a gyógyszert; erre jön a 20 százalékos extra adó és a nyár végén bevezetett úgynevezett spanyol modell, ami újabb 10 százalékos terhet jelent.

A lapot kormányzati források arról tájékoztatták, hogy egyetlen cég sem kaphat mentességet az egységes gyógyszerpiaci intézkedések alól. Ha valamelyikük úgy döntene, hogy kivonja termékét a magyar piacról, a betegek nem éreznék meg. Az inzulin közfinanszírozásának megszüntetése ugyanis három hónapos átmeneti idővel lehetséges, így ezalatt fel lehet készülni arra, hogy más cégektől pótolják a kieső mennyiséget. Az egészségügyi államtitkárság szerint Magyarországon minden gyártó legmodernebb inzulinja elérhető, és mindegyiket támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az államtitkárság azt is megjegyezte, hogy a gyógyszergyártók ellátási zavart nem jeleztek, így nincs veszélyben a cukorbetegek inzulinellátása.

A Sanofi közölte, nem vonul ki a magyar piacról, inzulinjaink változatlanul elérhetőek lesznek.

Rovatok