Index Vakbarát Hírportál

A túldiagnózis ellenére is jó az emlőszűrés

2012. október 30., kedd 14:03

A rendszeres emlőszűrés életeket ment még akkor is, ha sok esetben olyan nőket is kezelnek eredménye miatt, akiknek soha nem okozott volna gondot állapotuk, írja Lancet című neves orvosi folyóiratban egy független tanulmány. A brit Cancer Research UK (CRUK) alapítvány és a brit egészségügyi minisztérium megbízásából készült áttekintés azt követően készült, hogy heves nemzetközi vita bontakozott ki a rutinszerű szűrésről, és az egyik legutóbbi kutatás arra a következtetésre jutott, hogy többet árt, mint használ.

"Nagyon ellentmondásossá vált ez a terület" – mutatott rá Mike Richards, a brit egészségügyi minisztérium munkatársa, a tanulmány egyik megrendelője. A rutinszerű szűrés kritikusai azzal érvelnek, hogy a nőket szükségtelen műtétnek, sugár- és kemoterápiának tehetik ki olyan daganat kezelése miatt, amely egyébként nem jelentene veszélyt számukra.

"A szűrés marad az egyik legjobb mód a mellrák nagyon korai jeleinek észlelésére, abban a stádiumban, amikor a kezelése még nagy valószínűséggel sikeres. Mégis, ahogy az áttekintés mutatja, időnként olyan daganatokat is diagnosztizálnak és kezelnek következtében, amelyek soha nem okoznának bajt" – összegezte Harpal Kumar, a CRUK igazgatója.

A szakértői csoport szerint a rutinszerű emlőszűrés Nagy-Britanniában évente 1300 halált előz meg, miközben mintegy 4 ezer nő esetében vezet olyan állapot kezeléséhez, amely soha nem okozott volna gondot nekik. Ez azt jelenti, hogy minden egyes megóvott életre három túldiagnosztizált és feleslegesen kezelt nő jut.

A mostani áttekintés megállapításai 11 olyan tanulmány elemzésén alapulva születtek, amelyek mindegyike 20 évnél régebben készült. A szakértői panel elfogadta, hogy a tanulmányoknak vannak korlátaik, de úgy döntött, hogy a bizonyítékok elég erősek ahhoz, hogy következtetéseket vonjanak le belőlük. E szerint az emlőszűrésen részt vevő nőknek 20 százalékkal kisebb volt a kockázata arra, hogy mellrák miatt halnak meg azokhoz képest, akiket nem hívtak be rákszűrésre.

Nagy-Britanniában jelenleg 50 és 70 éves kor között háromévente hívják be emlőszűrésre a nőket, most tervezik a program kiszélesítését 47 és 73 éves kor közé. A CRUK adatai szerint az 1971-es 41 százalékról 2007-re 77 százalékra emelkedett az emlőrák túlélési aránya a korai diagnózisnak és a jobb kezelési módoknak köszönhetően.

Rovatok