Index Vakbarát Hírportál

Őssejtterápia gyógyíthatja a meddőséget

2012. november 5., hétfő 15:21

Egy majmokkal végzett amerikai kísérletsorozat eredményei azt sugallják, hogy azoknak a férfiaknak a szervezete is egészséges hímivarsejteket termelhet, akik a gyerekkori rákbetegségüket kemoterápiával kezelték, és emiatt terméketlenné váltak. A kutatók szerint a kezelésben a megőrzött őssejtek nyújthatnak segítséget.

A Cell Stem Cell szaklapban közzétett tanulmányban a kezelések előtt nyertek ki őssejteket a kísérleti majmoktól, majd az eljárás végén visszajuttatták azokat a főemlősök szervezetébe. A szakemberek szerint mérföldkőnek számít az ilyen jellegű kutatásokban, hogy a később termelődött spermiumok képesek voltak megtermékenyíteni a petesejteket.

A pubertáson már átesett rákbetegek sugár- vagy kemoterápia előtt lefagyaszthatják a hímivarsejtjeiket, de ezzel a lehetőséggel nem élhetnek azok, akiknél a gyerekkorban, a nemi érés kezdete előtt volt szükség ilyen kezelésre. A spermatológiai őssejtek azonban ekkor is elraktározhatók; normális esetekben ezek kezdik meg a spermiumok termelését a kamaszkorban.

Az állatkísérletekhez a Pittsburghi Egyetem és a Magee-Womens Kutatóintézet munkatársai makákóktól vettek őssejteket, amelyeket lefagyasztva tároltak. A majmok eztán kemoterápiás szert kaptak, majd a kemoterápiás kezelés után visszaadták nekik saját őssejtjeiket. A tizenkét felnőtt állat közül kilenc, az öt pubertás előtti majom közül pedig három állat továbbra is egészséges spermiumot termelhetett.  A későbbi kísérletek azt mutatták, hogy ezek a hímivarsejtek sikeresen megtermékenyíthették a petesejteket.

Kyle Orwig, a Pitt School of Medicine szakértőjének magyarázata szerint a tanulmány azt demonstrálja, hogy a főemlősök spermatogoniális őssejtjeit le lehet fagyasztani, majd ki lehet olvasztani anélkül, hogy elveszítenék aktivitásukat, és a transzplantálásuk után olyan működőképes spermiumokat termelnek, amelyek megtermékenyíthetik a petesejteket, és korai embriókat hozhatnak létre.

Rovatok