Index Vakbarát Hírportál

Az egészséges életmód se véd a szív- és érrendszeri betegségektől

2012. november 6., kedd 15:03

Egy amerikai kutatócsoport ötvenezer ember egészségügyi adatait vizsgálva állapította meg, hogy az egészséges életmód sem nyújthat védelmet a szív- és érrendszeri betegségek ellen. A felmérés azt az eredményt hozta, hogy még a jó kondícióban lévő, egészséges középkorúak közül is minden harmadiknál jelentkezik hasonló probléma az életük későbbi szakaszában.

Az áttekintő tanulmányban öt korábbi követéses vizsgálat eredményeit összesítették és elemezték; ezekben 45 év fölötti emberek egészségét követték nyomon akár ötven éven át nyolcvanas-kilencvenes éveikig. A kutatók megállapították, hogy továbbra is azok a legegészségesebbek, akik nem dohányoznak, nem cukorbetegek, nem szenvednek magas vérnyomástól, és a koleszterinszintjük is alacsony; középkorúként nekik vannak a legjobb esélyeik. Ugyanakkor hiába tartozik valaki 55 évesen ebbe a kategóriába, mintegy harmaduk így is számíthat arra, hogy később valamilyen szív- és érrendszeri probléma alakul ki nála.

Az elemzés szerint a legegészségesebb 45 évesek átlagosan 14 évvel tovább élték mindennapjaikat ilyen jellegű betegségek nélkül, szemben azokkal, akiknél legalább két kockázati tényező jelen volt az említettek közül. A legegészségesebb 55 évesek átlagosan hét évvel éltek tovább, mint több egészségügyi kockázati tényezővel élő kortársaik.

Rovatok