Index Vakbarát Hírportál

Optikai technikával azonosítható a bőrrák

2012. november 6., kedd 16:29

A bőr alatti apró vérerek hálózatát feltérképező optikai technikával biztonságosan azonosítható a bőrrák, így szükségtelenné válhat a biopszia – állapították meg tanulmányukban osztrák kutatók. A Bécsi Orvosi Egyetem munkatársai a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem kutatóival közösen fejlesztették tovább az optikai koherencia tomográfiát (OCT), amelyet a retina és a bőr vizsgálatára alkalmaznak jelenleg.

A Rainer Leitgeb által vezetett kutatócsoport a mikroerek hálózatáról készített felvételeket, és megmutatta, hogy más-más képet ad a bazálsejtes karcinómás, a gyulladt és az egészséges bőrszövetet ellátó érhálózat. Leitgeb hangsúlyozta, hogy a világon még senki nem készített ilyen részletes képet az emberi bőrrák érhálózatáról.

Az új technológia azt is megmutathatja, miként táplálják az erek a bőrrákot, ahogyan azt is, amikor még csak a rákmegelőző állapot van jelen, így megóvhatja a pácienseket a fájdalmas biopsziától. A kutatók azt tervezik, hogy olyan szkennert fejlesztenek ki, amelynek segítségével az orvosok felismerhetik a bőrrákot megelőző állapotot a páciens teljes testén.

Rovatok