Index Vakbarát Hírportál

Sportolással gyógyítható a sérült szívizom

2012. november 6., kedd 14:01

Egy állatkísérleteket végző brit kutatócsoport először talált arra utaló bizonyítékot, hogy a rendszeres, intenzív mozgás életre keltheti az alvó állapotban lévő őssejteket, amelyek segítségével a szívroham miatt károsodott szöveteket helyettesítő új szívizom fejlődhet ki.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy egyes kémiai anyagok - növekedési faktorok - hatására az őssejtek aktivizálódnak és új szövetet hoznak létre, de a mostani, patkányokkal végzett tanulmány az elsőként jelzi, hogy egy egyszerű edzésprogramnak is hasonló hatása van. A liverpooli John Moores Egyetem kutatói egészséges patkányokon mutatták meg, hogy az intenzív mozgás hatására 60 százalékkal növekedett az aktív szívőssejtek száma, amelyek egyébként a felnőtt állatokban általában alvó állapotban vannak. Az állatok ugyanannyi testmozgást végeztek, mint egy egészséges felnőtt ember harminc perc alatt.

Az eredmények arra utalnak, hogy a szívbetegség vagy szívelégtelenség miatti károsodás, ha részlegesen is, de kijavítható napi harmincpercnyi futással vagy kerékpározással, ha a mozgás elég intenzív ahhoz, hogy megizzassza az embert.  A kutatást vezető Georgina Ellison szerint a mozgás emeli a növekedési faktorok szintjét, amelyek a szív kijavítására késztetik az őssejteket.

A mozgás nem káros az egészségre

Ellison azt reméli, hogy a módszer még hatékonyabb lehet károsodott szív esetében, mert ott nagyobb az igény a jelentős számban elvesztett sejtek pótlására. Bár a súlyos szívkárosodást elszenvedett páciensek egy része talán nem alkalmas az intenzív mozgásra, jelentős részük könnyedén futhat vagy kerékpározhat harminc percet anélkül, hogy kockáztatná az egészségét. A kutató azt is elmondta, hogy bár a mozgás része a szokásos szívrehabilitációnak is, de ahhoz, hogy aktiválja az alvó őssejteket, nagyobb intenzitással szükséges végrehajtani a gyakorlatokat.

Noha az eredmények ígéretesnek bizonyulnak, a tanulmányt támogató Brit Szív Alapítvány egyik orvosigazgatója, Jeremy Pearson arra is figyelmeztetett, hogy további kutatásokat kell végezni annak érdekében, hogy megállapíthassák, hogy a mostani kutatási eredmények átfordíthatók-e humán kezelési eljárásokba.

Rovatok