Index Vakbarát Hírportál

A menstruációs ciklus is kihat az asztmára

2012. november 10., szombat 12:54

A norvégiai Haukeland Egyetemi Kórház kutatói megállapították, hogy a nőknél a menstruációs ciklus is befolyásolja a légúti tünetek súlyosságát, és potenciálisan ronthat az asztmához hasonló állapotokon. A kutatók mintegy 4000 nőt vontak be a tanulmányukba, akiknek követéses vizsgálatából kiderült, hogy az asztma tünetei a peteérés környékén a legsúlyosabbak. A kutatók szerint hasznos lenne, ha az érintett nők gyógyszerezése alkalmazkodna a menstruációs ciklusukhoz, mert így jobban kezelhetővé válna az asztmájuk.

A résztvevő nők nem alkalmaztak hormonális fogamzásgátlást, menstruációs ciklusuk normális volt, 28,5 százalékuk dohányzott és 8 százalékuknak volt diagnosztizált asztmája. Az eredmények szerint a résztvevők asztmás légzése, zihálása ciklusuk tizedik és huszonkettedik napja között volt a legerősebb, a peteérés napján kissé visszaesett, légszomjat leginkább a hetedik és a huszonegyedik nap között éreztek. A tünetek cikluson belüli változása nemcsak az asztmával diagnosztizált nőknél jelent meg; a köhögés erősségének változása a túlsúllyal élőket és a dohányosokat is érintette.

A menstruációs ciklust összetett hormonális folyamatok szabályozzák, a különböző hormonok szintje a ciklus során jellegzetesen emelkedik és csökken. A kutatók úgy vélik, hogy a hormonszintek változásai közvetlen hatással vannak a légutakra, és közvetetten befolyásolják a fertőzésekre adott immunválaszt is. A kutatást vezető Macsali Ferenc a BBC-nek elmondta, hogy a légúti tüneteket jelentős mértékben befolyásolja a menstruációs ciklus. A szakember szerint javíthatná a kezelés hatékonyságát, ha az asztmagyógyszerek adagolását összehangolnák a nők menstruációs ciklusával. Ezzel nemcsak az érintettek tünetei enyhülhetnének, de az egészségügyi kiadásokat is csökkenthetnék.

Rovatok