Index Vakbarát Hírportál

Többször is fertőzhet a Lyme-kór

2012. november 15., csütörtök 12:52

Ha ismét feltűnik a céltábla alakú, Lyme-kórra utaló kiütés egy páciens bőrén, az mindig újabb fertőzést és nem pedig visszaesést jelent – állapította meg egy amerikai tanulmány. A New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent cikk szerint a Lyme-kór gyógyítására használt antibiotikumos terápia hatékony, és tévedés azt hinni, hogy a baktérium akár évekig lappang a szervezetben.

Ugyanakkor a kutatás arra is fényt derített, hogy azok az egykori betegek, akik gyakran tartózkodnak a természetben, jól teszik, ha óvakodnak egy újabb kullancscsípéstől, mivel hiába estek már át a Lyme-kóron egyszer, ez nem jelent számukra védettséget a betegséggel szemben.

„A tünetek ismételt megjelenése mindig új fertőzéstől és nem visszaeséstől származik" – mondta Robert Nadelman, a valhallai New York Orvosi Egyetem infektológiai szakembere, aki többek között az egyes fertőzéseket okozó baktériumtörzsek genetikai vizsgálatával bizonyította, hogy a látszólagos kiújulás mögött eltérő törzsből származó kórokozók állnak.

Ezenkívül minden fertőzés a nyári hónapokban történik, amikor a kullancsok aktívak, az első fertőzés után egy vagy több évvel, és az újabb bőrkiütés más testtájon jelenik meg. A bőrkiütésen kívül a Lyme-kór lázzal, fejfájással és fáradtsággal kezdődik. Ha nem kezelik, akkor később akár súlyos szívbetegséget, idegrendszeri zavarokat és ízületi gyulladást okozhat. A baktériummal fertőzött kullancsokat Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában találtak. Az Egyesült Államokban a fertőzött állomány az északkeleti államokban koncentrálódik, évente több tízezernyi megbetegedést okozva.

Az antibiotikumos terápia az esetek zömében gyorsan hat, bár néhány beteg bizonyos tünetek hosszas megmaradásáról számolt be. A kutatások bebizonyították, hogy ezekben az esetekben az antibiotikum nem volt elég hatékony. A visszaesés rendkívül ritka jelenség, és ez is a betegség megjelenését követő néhány hétben történik meg. Egy amerikai tanulmány szerint azonban az, aki már egyszer áldozatul esett a kórnak, 15 százalékkal nagyobb eséllyel fertőződik meg ismét az első alkalmat követő öt év során.

Nadelman és kollégái szerint a második megbetegedés átlagosan a negyedik évben következik be, noha akadt olyan is, akinél ez 15 év múlva történt meg. Az általuk a vizsgálatba bevont kilenc férfi és nyolc nő több mint kétszer szenvedett Lyme-kórban, de volt, aki már 22-szer fertőződött.

Az egyes fertőzéseket azonban mindegyikük esetében különböző baktériumtörzsek okozták.
Ez a felfedezés azért fontos, mert sokan hiszik, hogy krónikus Lyme-kórban szenvednek, mivel gyakorta produkálnak idegtüneteket, éreznek fáradtságot és megmagyarázhatatlan vándorló fájdalmat. Ezen esetek egy részében azonban nincsen bizonyíték arra, hogy jelen lenne a szervezetükben a baktérium – írta a folyóiratban Allen Steere, a bostoni Massachusetts Általános Kórház infektológusa a tanulmányt megelőző szerkesztőségi cikkben.

Rovatok