Index Vakbarát Hírportál

A bútorok tűzállósága koncentrációs zavart okozhat a gyerekeknél

2012. november 19., hétfő 17:06

A berkeley-i University of California's School of Public Health kutatásai szerint a modern bútorok és berendezési tárgyak anyagában lévő tűzálló összetevők koncentrációs zavarokat okozhatnak az iskolás korú gyerekeknél. A polibrómozott-bifenilek, vagyis brómozott égésgátlók tulajdonsága, hogy a magas hőmérsékleten felszabaduló brómgyökök révén visszaszorítják az égést, megakadályozzák a tűz elterjedését. Ez az anyag a háztartásokban, például bútorokban, elektronikai készülékekben, szőnyegekben találhatók meg. Az anyagot könnyen belélegezhetjük a porral együtt, és beleépülhet az emberi zsírszövetbe.

A kutatók 279 terhes nő vérmintáját vizsgálták meg, majd hét évvel később megvizsgálták a gyerekek vérét is. A gyerekek ezen kívül különböző teszteken vettek részt, ahol koncentrációjukat, finom motoros képességeiket és értelmi képességeiket vizsgálták. Azt találták, hogy van összefüggés a vérben lévő PBDE és a gyerekek képességeinek romlása között.

A PBDE egészségügyi hatásairól már korábban készültek tanulmányok, már kutatások azt mutatták ki, hogy az anya vérében jelenlévő anyag miatt kisebb súlyú babák születnek, hátrányosan érintheti a gyerekek fizikális és mentális fejlődését. A mostani kutatás jelentősége, hogy megerősíti a korábbi megállapításokat.

A polibrómozott-bifenileket a hetvenes években kezdték el használni, egy kaliforniai szabályozás azt mondta ki, hogy a bútoroknak legalább 12 másodpercig ellen kell állnia a kisebb tüzeknek. Ma az amerikai háztartások 97 százalékában megtalálható a PBDE különböző arányokban. A lakosság öt százalékának környezetében kifejezetten magas a kémiai anyag koncentrációja, itt a gyerekekre gyakorolt hatása is jelentősebb lehet.

Három formája létezik a PBDE-nek: a pentaBDE, octaBDE és decaBDE – ezek közül az első kettőt már betiltották az Egyesült Államokban. Ugyanakkor a szer megtalálható a 2004 előtt készült termékekben. A tanulmányok hatására a három legnagyobb amerikai gyártó kijelentette, hogy 2013-tól nem használja a vegyületet a termékeiben.

Rovatok