Index Vakbarát Hírportál

Csökken a francia férfiak spermiumszáma

2012. december 5., szerda 17:30

Harmadával csökkent a francia férfiak spermiumszáma 1989 és 2005 között – derült ki egy nagyszabású tanulmányból, amelyben közel 27 ezer francia férfi vizsgálati eredményeit elemezték. A Human Reproduction szaklapban közzétett tanulmány szerint a 35 éves átlagéletkorú férfiak hímivarsejtjeinek milliliterenkénti száma 32,3 százalékkal lett kevesebb; 74 millióról 50 millióra csökkent.

Grace Centola, a birminghami (Alabama) Férfi Reprodukciós és Urológiai Társaság elnöke szerint egyelőre nincs ok az aggodalomra, mert a most mért mennyiség még a normál tartományba esik, de ha folytatódik a csökkenés, akkor az is előfordulhat, hogy az érintettek terméketlenné válnak.

A férfiak termékenységét jellemző paraméterek romlása évek óta megfigyelhető, de nemcsak Franciaországban, hanem világszerte. A közelmúltban végzett izraeli, indiai, tunéziai és új-zélandi felmérések is a spermiumszám visszaesését jelzik. Mint Joelle Le Moal kutatásvezető emlékeztetett rá, a régiók és az országok között eltérő mértékű a spermiumszám csökkenése.

A kutatók a most közzétett tanulmányukhoz 126 francia termékenységi klinika 1989 és 2005 között született adatait használták fel. A vizsgált intervallumban évente átlagosan kétszázalékos volt a hímivarsejtek számának csökkenése a felmérésbe bevont 26600 férfinál. A kutatók azt is megállapították, hogy a hímivarsejteknek nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is romlott: több volt köztük az abnormális alakú sejt, ami szintén befolyásolja a termékenységet.

Rovatok