Index Vakbarát Hírportál

A gyermektelenek korábban halnak?

2012. december 6., csütörtök 12:45

Dán kutatók 21 ezer gyermektelen pár adatait elemezték, akik termékenységi kezelést kaptak. Az eredmények azt sugallják, hogy a gyermektelen párok körében négyszer nagyobb a halálozási arány, de azt maguk a kutatók is hangsúlyozzák, hogy az eredmények csak átfedésre, és nem ok-okozati összefüggésre utalnak.

Egy dán tanulmányban 21 ezer párt vizsgáltak meg, akik meddőségi kezelést (In vitro fertilisation, IVF) kaptak. A kutatók megállapították, hogy azok a nők, akiknél a kezelés sikertelen volt, és nem lehetett gyermekük, négyszer nagyobb valószínűséggel korábban haltak meg, mint azok a nők, akik anyák lettek. A kritikusok azt is hangsúlyozták, hoy a korai halálozás kockázata a vizsgált csoportban alacsony volt; a tizenegy évig tartó kísérlet során csak 316-an haltak meg.

A tanulmány szerzők megállapították, hogy bár a kutatási eredmények szerint összefüggés mutatható ki a gyermektelenség és a korai halálozás között, de az előbbi nem oka az utóbbinak. „Figyelembe véve, hogy az összefüggés nem azonos az ok-okozati összefüggéssel, az eredmények azt sugallják, hogy a halálozási arány magasabb a gyermektelenek körében” – írták a kutatók a tanulmányban.

Depresszióhoz vezet a gyermektelenség?

A kutatók az eredményeiket a dán nyilvántartási adatokra alapozták. A felméréshez az 1994 és 2005 közötti időszak születési és halálozási adatait használták fel, összevetve a tizenegy éves periódusban elvégzett IVF kezelésekkel. A vizsgált időszakban 21276 gyermektelen párt vizsgáltak, akik IVF kezelést kaptak; nekik összesen 15149 gyerekük született. A szülők közül 11 év alatt 96 férfi és 220 férfi halt meg.

Az elemzés után a kutatók megállapították, hogy a gyermekvállalás csökkentheti a korai halálozás kockázatát, különösen a nők körében. A klinikai gyermekpszichológusként dologzó Helen Nightingale szerint a gyermektelen nők négyszer nagyobb valószínűséggel halnak meg; a halál okaként Nightingale a keringési zavarokat, a rákot és a baleseteket nevezte meg. A gyermektelen pároknál ezek a halálozási okok kétszer nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő.

Mások azt állítják, a halálozások kiváltó okát nehéz pontosan meghatározni az eredmények alapján. Ingrid Collins pszichológiai tanácsadó szerint nem érdemes az egész populációra kivetítetni a kutatási eredményeket. Azok a párok, akik IVF kezelésre jelentkeznek, általában nagyon szeretnének gyerekeket, de ha ez nem sikerül, depressziósak lehetnek, ami nagyobb valószínűséggel lehet a betegségek kiváltó oka, mint maga a gyermektelenség.

Rovatok