Index Vakbarát Hírportál

Éber agyműtétet végeztek Budapesten

2012. december 15., szombat 23:20 | tizenegy éve frissítve

Szombat délelőtt mély agyi stimulációs (deep brain stimulation, DBS) agyműtétet végeztek az Országos Idegtudományi Intézetben. Az esemény különlegességét az adta, hogy sajtónyilvános volt, az eljárásról fényképet, videót is lehetett készíteni.

A DBS műtéteknél a sebészek nagy frekvenciájú elektromos árammal ingerelnek bizonyos agyi területeket, központokat. Az első mély agyi stimulációt 1987-ben Grenoble-ban, Franciaországban végezték el. 2010-ig 60 ezer mély agyi stimulátort ültettek már be világszerte.

A legtöbb betegség esetében a tünetek megjelenéséért felelős idegrendszeri központok az agyvelő mélyebb területein, az úgynevezett magokban helyezkednek el. Az eljárás során magas frekvenciájú stimulációval gátolják ezeket a magokat felépítő idegsejteket és nyúlványaikat működésükben. Ilyenkor az idegsejtek az mesterséges ingerek miatt nem képesek a betegség bizonyos tüneteiért felelős kóros üzeneteket, utasításokat kiadni és továbbítani.

A mély agyi stimulációt végző orvosi stáb különleges képalkotási eljárással figyeli a beteg agyát, megkeresik a stimulálandó agyterületet, ahová vékony, szigetelt elektródákat helyeznek be, és ezeket hosszabbító-vezetékekkel csatlakoztatják a külső neurostimulátorhoz, amelyet általában végül a beteg mellkasába, a bőr alá ültetnek be. A stimulációt a betegek nem érzik, és a legtöbb esetben nem jár mellékhatásokkal.

A műtét után 4-5 nappal a legtöbb beteg már hazamehet, a stimulátor első programozása azonban pár héttel a műtét után történik, amihez szintén be kell feküdni pár napra. A beültetés utána a A stimuláció az aktuális tünetek függvényében szabályozható.

Az eljárással bíztató eredményeket értek el a krónikus fájdalom, a Parkinson-kór, a remegés és a disztónia kezelésében. Kis mintán próbálták már Tourette-szindrómás betegeken és kísérleti jelleggel depresszió ellen is. Nem mindenkin segített egyformán a módszer, néhány páciens apátiáról, hallucinációkról, függőségek kialakulásáról és hiperszexualitásról számoltak be.

Rovatok