Index Vakbarát Hírportál

Minden tüsszentésére kificamodik a válla

2013. január 18., péntek 13:54

A walesi Lauren Harrynek Ehlers-Danlos kórja van; a genetikai eredetű betegség miatt túl gyenge a kollagénje, vagyis az izmokat, ízületeket, inakat, porcokat, szalagokat és csontozatot összetevő és összetartó fehérjéje. Harrynek emiatt elég egy botlás, egy köhögés, vagy egy vezetés közbeni zökkenés, és máris kificamodik a válla. Harry eddigi rekordja napi húsz vállficam volt, és még csak nem is nátha idején. A múlt hete szerencsésnek mondható: csak négyszer tüsszentette el magát, és ugyanennyi alkalommal kellett orvoshoz fordulnia, hogy helyre tegyék a kiugrott vállát.

Harrynél 11 évesen jelentkeztek a kór tünetei, de az akkori lábfájására az orvosok azt mondták, hogy csak a növés miatt van. 15 éves korában elesett, megsérült a válla, és az ízületei is azóta rakoncátlankodnak. Nemcsak a vállainak, hanem térdeinek, ujjainak ízületei is rendkívül könnyen kificamodnak. Szinte állandó fájdalmai ellenére nem nyilváníttatta magát rokkantnak, normális életet akar élni.

Harry egy gyorsétteremben dolgozik; mint elmondta, ha dolgozik, nem törődik a fájdalommal, ugyanúgy teszi a dolgát, mint bárki más. „A többiek miattam nem mehetnek betegszabadságra, mert azt mondják nekik, hogy nézd Laurent, neki sokkal nehezebb, mégis csinálja!” – nyilatkozta Harry a brit Metro újságnak. Ennek ellenére a kollégái nem neheztelnek rá, és igen jól bánnak vele: még széket is kerítenek neki ha már nem tud állni. Harry csak az autós kiadóablaknál tud dolgozni, mivel allergiája is van: nem bírja a mogyorót és a szezámmagot.

Rovatok