Index Vakbarát Hírportál

Mediterrán étrenddel is elbutulunk

2013. január 25., péntek 16:00

A mediterrán étrend nem védi az öregedő agyat egy friss tanulmány szerint. A Francia Nemzeti Egészségi és Orvosi Kutató Intézet (INSERM) követéses vizsgálatában 3083, negyvenöt évesnél idősebb személy vett részt az 1990-es évek közepétől. A kutatás kezdetétől a résztvevőknek kéthavonta fel kellett jegyezniük, hogy 24 óra leforgása alatt mit fogyasztottak, éves átlagban 6 feljegyzés született.

2007 és 2009 között, amikor a résztvevők a hatvanas éveik közepén jártak, vizsgálták mentális és kognitív képességeiket. Ezt követően a résztvevőket három csoportba osztották attól függően, hogy táplálkozásukban mennyire követték a mediterrán étrend szabályait és összehasonlították a kognitív funkcióikat vizsgáló tesztek eredményeit.

Mindent egybevéve a kutatók nem találtak különbséget azok mentális képességei között, akiknek a táplálkozása megközelítette az ideális mediterrán étrendet, és azok között, akik semmiben sem korlátozták magukat. "Vizsgálatunk nem támasztja alá azt a feltételezést, hogy a mediterrán étrend jótékonyan hat a kognitív funkciókra" – mondta a kutatásokat irányító Emmanuelle Kesse-Guyot.

Nikos Scarmeas, a Columbia Egyetem docense, aki nem volt részese a kutatásnak, a vizsgálat korlátaira mutatott rá, egyebek közt arra, hogy csak egyszer mérték fel a résztvevők mentális képességeit, így nem volt lehetőség nyomon követni, hogy azok rosszabbodtak-e vagy javultak az évek során.

Korábbi vizsgálatok viszont a telítetlen zsírsavakban és rostokban gazdag mediterrán étrend agyvédő hatásáról tanúskodtak. Az amerikai közép-nyugaton végzett nagyszabású kutatás során a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a mediterrán étrend gátolja a szellemi hanyatlást a 60-as éveikben járó személyeknél. Egy manhattani lakosok körében végzett másik kutatás pedig azt mutatta ki, hogy a mediterrán típusú étrend 40 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

Rovatok