Index Vakbarát Hírportál

A tévézés felezi a spermaszámot

2013. február 5., kedd 10:29

A televíziózással töltött idő befolyásolhatja a spermaszámot. A British Journal of Sports Medicine lapban publikált tanulmány szerint azoknak a férfiaknak, akik heti húsz óránál többet tévéznek, nagyjából feleannyi spermájuk van, mint azoknak, akik egyáltalán nem néznek televíziót.

Korábban is voltak olyan tanulmányok, amelyek összekapcsolták a fizikai aktivitást a magas spermaszámmal, de azok profi sportolókra vonatkoztak, így nem lehetett az átlagemberre is alkalmazni az elméletet. Jorge Chavarro, a Harvard Egyetem kutatója azt vizsgálta, hogy a nem aktívan sportolóknál hogyan alakul a spermaszám.

Abból a feltételezésből indultak ki, hogy ha valaki az átlagnál többet mozog, akkor valószínűleg jobb minőségű a spermája. A kutatók 189 18-22 év közötti férfit vizsgáltak 2009 és 2010 között. Elsősorban azt nézték, hogy a környezetük hogy a környezeti szennyezés hogyan befolyásolja a spermaszámot, de figyelembe vették az alanyok életkörülményeit, életmódját, étrendjét és televíziózással töltött idejét.

A férfiak átlagosan nyolc órát töltöttek fizikai aktivitással és tizennégy órát televíziózással. A kezdeti felvetés igaznak bizonyult, akik tizenöt óránál többet mozogtak hetente, azoknak 73 százalékkal volt több spermájuk. Azt is megállapították, hogy akik húsz óránál többet tévéztek, azoknak 44 százalékkal kevesebb spermájuk van, mint azoknak, akik a legkevesebbet tévéznek.

A kutatók azt is hozzátették, hogy a számítógép előtt ülni egész nap nem ugyanolyan, mint televíziózni, mert nem olyan relaxáltan teszi az ember.

Rovatok