Index Vakbarát Hírportál

C-vitaminnal a melanóma és a mellrák ellen

2013. február 12., kedd 16:55

Egy amerikai kutatócsoport szerint a C-vitamin gátolja a melanóma és a mellrák növekedését. A témával foglalkozó tanulmányt a legrangosabb onkológiai szaklap, az International Journal of Oncology idei első számában közölték. A kutatási eredmények szerint a C-vitamin-pótlás 98 százalékkal csökkentette a daganatok növekedéséért felelős érképző faktor, az úgynevezett VEGF szintjét.

Amennyiben a jelenleg folyó humán vizsgálatok is jó eredményt hoznak, a C-vitamin az egyik alappillére lehet a kemoterápiát egyre inkább felváltó, célzott daganatellenes terápiának. Az amerikai kutatóintézetben végzett állatkísérletben sikerült az áttétképződést is hatékonyan gátolni.

Figyelni kell az adagolásra

A C-vitamin nem csodaszer, ezért a klinikusok rendre felhívják a figyelmet a többi létfontosságú vitamin és mikrotápanyag komplex biztosításának fontosságára. Mándi László belgyógyász szakorvos, családorvos, a Debreceni Orvostudományi Egyetem tutora elmondta, hogy az elmúlt évek klinikai eredményeinek köszönhetően az Országos Gyógyszerészeti Intézet már engedélyezte a nagy dózisú C-vitamin kezelést a rákgyógyításban.

Mándi belgyógyászként és családorvosként évek óta foglalkozik a magas dózisú C-vitamin alkalmazásával előrehaladott daganatos betegségek kezelésében. Elsősorban olyan embereknél alkalmazták a módszert, akiknél már a szokványos kemoterápiás és sugárkezelés hatástalan volt. A betegeknek szájon át, illetve infúzióban adagolták a C-vitamint. Mándi elmondta, hogy az adagolásnak van egy megfelelő algoritmusa, amivel a külföldi szakirodalom kiterjedten foglalkozik; az eljárást rendelői körülmények között, nagyon szigorú sterilitás és laboratóriumi kontroll mellett alkalmazták.

Áttétes rákbetegeken is segíthet

Mándi, aki több munkatársával együttműködve alkalmazza sikeresen a módszert, arról is beszámolt, hogy volt olyan betege, akinél másfél éven át alkalmazták az eljárást, és drámai javulást értek el. A páciens tele volt áttéttel, már az onkológia sem rendelte vissza, ám a C-vitaminos kezeléssel másfél, jól elfogadható évet tudtak neki adni a szakemberek. A beteg végül anyagi okok miatt hagyta abba a kezelést, de Mándi elmondta, hogy ma már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) is támogatja a módszert.

Mándi Lászlónak jelenleg három páciense van, és most kezdte el alkalmazni a módszert egy heretumoros betegnél is. A kezelés minden egyes fázisban részletes adatrögzítéssel és az úgynevezett tumormarkerek, tehát a ráksejtek szintjének mérésével, komoly kontroll mellett folyik. A szakember azt nem tudta megmondani, hogy Magyarországon hány helyen alkalmazzák a módszert. Individuális kezelésről van szó, amely minden leletet és daganattípust figyelembe véve emelkedő, óvatos dózisokkal zajlik. Mándi hangsúlyozta, hogy teljesen tisztában kell lenni a nagy dózisú C-vitamin adagolásának fokozatossági feltételeivel és mellékhatásaival.

Rovatok