Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb a tinédzser kismama az USA-ban

2013. február 12., kedd 12:02

Egyre csökken a tizenéves korukban szülő anyák száma az Egyesült Államokban, miközben a harminc- és negyvenes éveiket taposók körében emelkedik a szülési arány. Az USA országos járványügyi és betegségmegelőzési központja a Pediatrics szaklapban tette közzé a 2011-es adatokat: ezek szerint 2011-ben 8 százalékkal kevesebb szülés jutott a tizenévesekre, mint az előző évben. Összességében a 15-19 év közötti lányoknak alig több mint 3 százaléka hozott világra gyermeket a vizsgált évben.

A korábbi évekhez hasonlóan kevesebb, a húszas éveiben járó nő szül, ugyanakkor a 35-39 év közötti nőknél 3 százalékkal több szülést jegyeztek fel tavalyelőtt, mint 2010-ben. A harmincas éveik végén járó nők 4,7 százaléka, a negyven fölöttieknek pedig valamint több mint egy százaléka szült 2011-ben. Az adatokból az is megállapítható, hogy az idő előtt, illetve kis súllyal született babák száma is csökkent, a csecsemőhalandóság mutatója pedig nem változott az országban.

Brady Hamilton, a CDC statisztikusa szerint az adatokon egyértelműen érződik a gazdasági válság hatása, nevezetesen az, hogy a fiatalok inkább még várnak, és abban bíznak, hogy előbb-utóbb jobb idők jönnek. A harmincas-negyvenes nők anyagilag kedvezőbb helyzetben vannak, az állásuk biztosabbnak tűnik, ugyanakkor a szülést sem halasztgathatják túl sokáig.

A szakember úgy látja, a tinédzser anyák számának csökkenése kedvező folyamat, amihez a felvilágosító programok is hozzájárulhattak. A szülések száma 1991-ben jutott csúcspontra ebben a korcsoportban, azóta folyamatosan csökken. A CDC munkatársai kiszámolták, hogy ha nem következett volna be ilyen meredek süllyedés a tizenéves anyák számában, akkor 3,5 millióval több gyermek jött volna világra a korcsoportban az utóbbi két évtizedben.

Rovatok