Index Vakbarát Hírportál

Mennyire veszélyes a fogamzásgátló?

2013. február 17., vasárnap 10:17

Jelenleg a világon több tízmillió nő használ hormonális fogamzásgátlást, mégis kevesen vannak tisztában a fogamzásgátlók előnyeivel és hátrányaival, illetve reális veszélyeivel. A tabletta a legkényelmesebb módszer a terhesség megelőzésére, de erre is igaz, hogy ki kell kérni a kezelőorvos véleményét.

Franciaországban felfüggesztették a Diane 35 nevű tabletta forgalmazását, tekintettel arra, hogy az elmúlt 25 év alatt négy haláleset volt köthető a gyógyszer alkalmazásához. A Diane 35 elsősorban nők magas férfihormonszinttel járó állapotainak kezelésére szolgáló készítmény, amit fogamzásgátló hatása miatt széles körben használnak fiatal, termékeny korú nők. Magyarországon eddig mindössze egy 2002-ben történt haláleset kapcsán jelezte a kezelőorvos a fenti fogamzásgátló szedésével való összefüggést, így hazánkban egyelőre továbbra is forgalmazzák a szert. Az összefüggést egyébként több hasonló készítménynél is kimutatták, de még ezzel együtt is a tabletta az egyik legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszer az emberiség történelmében.

Krokodilürüléktől a tablettáig

A születésszabályozás és családtervezés igénye már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik, az első orvosi írásos emlékek közé tartozó egyiptomi Kahun papirusz például említést tesz a kaucsuk, a krokodilürülék, az aludttej és a gránátalma magőrlemény hüvelyben történő alkalmazásának fogamzásgátló hatásáról. Már az ókori Rómában, illetve később a középkorban is alkalmaztak állati bélből és húgyhólyagból készített óvszereket, amelyeket általában többször is felhasználtak.

1839-ben Charles Goodyear feltalálta a vulkanizált gumit, így megkezdődhetett a gumióvszerek gyártása, ám az első darabok még 2 milliméter vastagok voltak, és széles szegély rögzítette őket. Az 1900-as években a gumit felváltotta a latex, egyre vékonyabb és kényelmesebb, spermicid hatású síkosító anyagokkal bevont óvszerek kerültek forgalomba. A XX. század folyamán elkötelezett mozgalmak keltek életre a születésszabályozás mellett, melyeknek egyik legfőbb úttörője az amerikai származású Margaret Higgins Sanger volt, aki 1916-ben létrehozta az első családtervezéssel foglalkozó klinikát Brooklynban. Noha klinikáját tíz nap alatt bezárták, Sangert pedig őrizetbe vették, egyre nagyobb volt a társadalmi igény a családtervezés intézményesítésére és széles körben hozzáférhetővé tételére.

Bár eleinte sokan idegenkedtek a fogamzásgátlás gondolatától, a második világháború idejére az óvszer használata általánosan elterjedtté vált, illetve ezekben az időkben élte fénykorát a pesszárium, amit a két világháború között sok nő még félbevágott citrommal próbált helyettesíteni. A XX. század eleje-közepe táján felfedezték, hogy kívülről adott nemi hormonok segítségével gátolható a nyulak peteérése. Innentől kezdve határozott céljuk volt a kutatóknak olyan tablettát gyártani, amely leállítja a petefészek működését, így megelőzve nem kívánt terhesség létrejöttét.

Száz év alatt 0,1 gyerek

Az első fogamzásgátló tablettát Gregory Pincus és munkatársai fejlesztették ki, és az Egyesült Államokban 1960-ban dobták piacra Enovid néven. Magyarországon az első fogamzásgátló tabletta 1967. május elsején Infecundin néven került forgalomba. A huszadik század második felében egyre népszerűbbé váltak a fogamzásgátló tabletták és egyre több országban engedélyezték használatukat. Bár az európai kultúrát meghatározó keresztény és zsidó egyház számára a fogamzásgátlás a mai napig érzékeny kérdés, a modern világban nők tízmilliói használják a hormonális fogamzásgátló tablettákat, ezzel csökkentve a nem kívánt terhességek és így a legális, valamint az illegális terhesség-megszakítások számát.

Természetesen az Enovid bevezetése óta a készítmények összetétele folyamatosan változik, és a mai napig kutatócsoportok százai dolgoznak olyan tabletták kifejlesztésén, amelyek fogamzásgátló hatásuk megtartása, illetve javítása mellett több célra is felhasználhatók. A fogamzásgátló tabletták döntő többsége kétféle női nemi hormont tartalmaz. Az ösztrogénkomponens a központi idegrendszer és a petefészek közötti interakció befolyásával megakadályozza a tüszőérést, de fenntartja a méhnyálkahártyát, ezzel megakadályozva szabálytalan vérzés megjelenését. A gesztagénkomponens megakadályozza az LH-csúcs létrejöttét, ami normál ciklusban tüszőrepedést vált ki, megváltoztatja a petevezetékek működését, a méhnyak átjárhatóságát a spermiumok számára, valamint a méhnyálkahártyát alkalmatlanná teszi a beágyazódásra.

Ezzel az összetett hatással a fogamzásgátló tabletták az egyik legmegbízhatóbb védekezési módszert jelentik, ugyanis szabályos használatuk mellett a teherbe esési arány egy nőre vonatkoztatva száz év alatt 0,1. Vagyis ha tíz nő szedi száz évig a tablettát, egyetlen teherbeeséssel kell számolni. Ugyanez az adat óvszer esetén 5, helyileg ható spermicidek esetén pedig 15 körüli. (A gyakorlatban ennél magasabb terhességi arány észlelhető mindegyik módszernél a nem megfelelő használatból eredő hibák miatt.) Ahogy fejlődött a tudomány, a kutatók megállapították, hogy az ösztrogénkomponens mellett a tablettában jelenlévő gesztagének több csoportja fogamzásgátló hatása mellett egyéb, nem fogamzásgátlási célokra is megfelel, így egyre szélesebb körben használták ezeket a készítményeket szabálytalan menstruációs ciklusok beállítására, illetve bőrgyógyászati problémák, elsősorban pattanásos arcbőr, hajhullás, fokozott szőrnövekedés kezelésére.

A fogamzásgátló tabletták kedvező hatásai közé tartozik továbbá, hogy erős görcsökkel, hasi fájdalommal járó menstruáció esetén a vérzés során fellépő panaszokat jelentősen képesek csökkenteni, illetve hogy kényelmes és többnyire stabil cikluskontrollt jelentenek, a vérzés időpontja irányíthatóvá válik. Az utóbbi évtizedekben az is világossá vált, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletták használata a hiedelmekkel szemben csökkenti sok rosszindulatú daganat előfordulási gyakoriságát, például az egyik legmagasabb halálozással járó női daganat, a petefészekrák, továbbá a méhnyálkahártyarák kialakulásának kockázatát is. A fogamzásgátló tabletták kedvező hatásain túl azonban szólni kell azok kedvezőtlen mellékhatásairól is.

Trombóziskockázat

Jelenleg az orvosok a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos egyik legnagyobb veszélyforrásként a véralvadásra gyakorolt hatásukat tartják számon. A fogamzásgátlók növelik a vér alvadási készségét, ezáltal fokozzák a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát annak minden szövődményével, többek között a tüdőembóliával és a stroke-kal vagy akár szívinfarktussal együtt. Tudományos vizsgálatok szerint a fogamzásgátló tabletták a vénás tromboembólia kialakulásának kockázatát 2-7-szeresre, általánosságban körülbelül négyszeresre növelik a tablettát nem szedő nők kockázatához képest, ilyen irányú hatásuk függ a tablettában jelen lévő ösztrogén mennyiségétől, valamint az alkalmazott gesztagén típusától is.

Tehát nem a Diane 35 az egyetlen olyan készítmény, aminek szedése akár halált okozó trombózishoz vagy embóliához járulhat hozzá. Ezek azonban ritka esetek, és fontos megemlíteni, hogy egyéb, a trombózis kialakulásának szempontjából kockázati tényezőt jelentő állapotok fennállása esetén a fogamzásgátló tabletták véralvadást fokozó hatása exponenciálisan emelkedik. A fogamzásgátlók ronthatják a migrénes fejfájást, valamint növelik az agyvérzés kockázatát is. Hosszútávú tablettaszedést követően emelkedik a méhnyakrák előfordulási kockázata, valamint a szénhidrát-anyagcsere és a májműködés romlása jelenhet meg. A kedvezőtlen mellékhatások csökkentésének, valamint a kedvező hatások erősítésének céljából világszerte kutatók ezrei dolgoztak és dolgoznak jelenleg is, hogy minél biztonságosabb fogamzásgátló tabletták kerüljenek forgalomba.

Napjainkra az első fogamzásgátló tabletták hormontartalmát töredékére csökkentették és megjelentek a második, csökkentett hormontartalmú, majd a harmadik generációs, változó összetételű, illetve a többfázisú készítmények is a piacon, amelyek jobban hasonlítanak a természetes menstruációs ciklushoz, ezáltal a kedvező hatások legjobb kihasználását biztosítják a mellékhatások csökkentése mellett. Jelenleg rengeteg különböző készítmény kapható kereskedelmi forgalomban és folyamatosan kerülnek piacra a különböző igényeket kielégítő új tabletták. Évről évre dollármilliókat költenek gyógyszercégek és kutatóintézetek olyan molekulák kifejlesztésére, amelyek segítségével tovább tudják optimalizálni a tabletták hatásspektrumát, csökkentve a tablettaszedéssel kapcsolatos rizikót és növelve az előnyös tulajdonságok kihasználtságát.

Nem szabad felelőtlenül szedni

A jelenleg rendelkezésre álló fogamzásgátlási módszerek közül a tabletta nagy népszerűsége a könnyű alkalmazhatóságon és az említett kedvező hatásokon túl annak is köszönhető, hogy többségük elérhető áron beszerezhető és helyesen alkalmazva nagy biztonságot jelent a nem kívánt terhességgel szemben – mondta megkeresésünkre dr. Halmos Amrita szülész-nőgyógyász szakorvos. Halmos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a felelőtlen tablettaszedésnek komoly következményei lehetnek, ezért csak szakorvos által felírt készítményt szabad alkalmazni, és mindenképpen ajánlott részt venni az évente esedékes nőgyógyászati ellenőrző vizsgálaton.

A szakorvos azt is elmondta, hogy amennyiben ismert fokozott véralvadási készség, májbetegség áll fenn valakinél vagy a családban többször is előfordult trombózis, embólia, hormonfüggő daganat, illetve ha idősebb, dohányzó nőről van szó, akkor különösen fontos a kezelőorvossal történő részletes konzultáció, ugyanis ezekben az esetekben a fogamzásgátló tabletta alkalmazása ellenjavallt lehet, és más fogamzásgátlási módszert célszerű választani.

Összességében tehát érdemes tisztában lenni a fogamzásgátló tabletták előnyeivel és hátrányaival, de mielőtt túlságosan beárnyékolná gondolatainkat a napokban meghozott francia döntés, ne felejtsük szem előtt tartani azt a tényt, hogy száz évvel ezelőtt még büntetendő lázadásnak minősült fogamzásgátlásról beszélni. Ehhez képest napjainkban a fogamzásgátlás a tudatos, felelősségteljes élet egyik alapkövét jelenti és világszerte nők milliói használnak szövődménymentesen korszerű fogamzásgátló tablettákat, amelyek azon túl, hogy körültekintetően és megfelelően alkalmazva megbízható születésszabályozási módszernek minősülnek, számos egyéb panaszra nyújtanak hatékony megoldást.

Ez természetesen nem jelentékteleníti annak a négy nőnek halálát, amelyet a Diane 35 alkalmazásával hoztak összefüggésbe. Pontosan azért fontos orvossal egyeztetni és szükség esetén hormonális fogamzásgátlás helyett másik módszert választani, illetve a rendelkezésre álló tabletták közül egyénre szabottan kiválasztani a legmegfelelőbbet, hogy elkerülhessük a hasonló tragédiákat, és biztosítani tudjuk a megfelelő fogamzásgátlási hátteret ahhoz, hogy egészséges nők felszabadult párkapcsolatokban élhessenek.

Rovatok